Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Pizza bolognese: vooral veel suiker

ma 27 okt. - 7:15

Geen gerecht dat harder vloekt met de echte Italiaanse keuken. Maar misschien kan het soms toch smaken?
Pizza Bolognese

Niks zo Italiaans als pizza, zou je denken. Maar dat is toch buiten de pizza bolognese gerekend.

Bologna? No, no…

Het is hoegenaamd geen verrassing dat heel wat Italianen hun neus ophalen voor een pizza bolognese: hij heeft weinig of niks met Italië te maken, laat staan met de stad Bologna. Wellicht werd hij voor het eerst gebakken in de Verenigde Staten.

Maar kom, ‘tis niet omdat het geen Italiaanse klassieker is dat hij niet kan smaken. De Inspecteur schotelde 100 bezoekers van het voedingssalon in Brussel vijf stukken pizza voor van evenveel merken. Hij koos voor pizza uit de koelafdeling, dus niet uit de diepvries. Je weet wel: de pizzasoort met de dikke bodem op een aluminium schaaltje.

Een namiddag proeven leverde deze top 5 op:

  1. Casa Morando (Aldi) – 3,11 euro/kg
  2. Come a Casa – 7 euro/kg
  3. Delhaize 365 – 3,11 euro/kg
  4. Everyday – 3,06 euro/kg
  5. Carrefour Discount - 3,09 euro/kg

Het bekendste merk moet dus de duimen leggen voor de pizza van een discounter. Maar merk je dat ook aan de samenstelling?

Pizza = suiker!

Als 100 proevers zo duidelijk aangeven dat de pizza bolognese van Aldi de lekkerste is, dan zal dat wel zo zijn. Maar volgens Dr. Annick Verween van Food2Know (het expertisecentrum rond voeding van de Ugent) is Casa Morando vooral een winnaar op het vlak van vet en suikers.

  • De pizza bolognese van Aldi bevat minstens drie klontjes per stuk, terwijl bijvoorbeeld verliezer Carrefour er minder dan 2 bevat. Wat dan weer wel voor Aldi pleit: het laagste zoutgehalte. De pizza van Delhaize bevat er drie keer meer van, Carrefour het dubbele.
  • Grote verschillen ook in het aandeel vlees dat op de pizza’s ligt: alle producenten vermelden varkensvlees in de ingrediënten, maar het percentage varieert van 10 % bij Come A Casa tot… 2 procent bij 365 van Delhaize.
  • Ben je dan gezonder af met een pizza met dunne bodem? Nee, eigenlijk is er niet zo veel verschil tussen koelkastpizza’s met een dikke of diepvriespizza’s met een dunne bodem. Het probleem ligt telkens aan de basis: zelfs zonder salami, kazen of ander beleg tikt een pizza sowieso aan…

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet