de inspecteur
Prijsdaling voor vis allicht van korte duur: "Het is nu het moment om te genieten van lagere prijzen"
do 22 okt. - 5:30
De verplichte sluiting van de horeca heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor heel wat vissoorten de afgelopen week gezakt is. De groothandel zat nog met grote voorraden en die moesten nog de deur uit. Het gevolg is dat die aan dumpingprijzen verkocht zijn. Dat vertelt Vera Van der Auwera van vishandel Steloy bij De Inspecteur.
Vissers passen vangsten aan
Maar die prijsdaling is volgens Van der Auwera van korte duur. "Je kan er bijna zeker van zijn dat de vissers hun vangsten gaan aanpassen aan de huidige situatie. Als de prijzen zakken, wordt er minder aan land gehaald en dan zal de prijs vanzelf weer op het oude niveau komen."
De sterke prijsdaling is vooral te zien bij de vissoorten die traditioneel op restaurant worden geserveerd, zoals tarbot.
Visprijs stijgt traditioneel in het najaar
Van der Auwera voorspelt dat de plotse prijsdaling niet lang zal duren. "De visprijs is altijd een momentopname. Hoe duur de vis is, hangt af van heel wat externe factoren. Je hebt natuurlijk vraag en aanbod maar daarnaast zijn er ook de weersomstandigheden die een rol spelen en de grootte en de kwaliteit van de vis."
Sowieso stijgt de visprijs traditioneel vanaf de maand november. Dat heeft alles te maken met de feestdagen. "Er is een grote vraag en die stuwt de prijs de hoogte in. In november en december zal je dus meer betalen voor je vis dan vandaag."
Van der Auwera heeft dan ook één goede raad voor de consument: "Wacht niet af en geniet nu van de lage prijzen voor tong, tarbot, griet en rog." Het zijn platvissen en die zijn nu sowieso op hun best en door vissoorten te eten die in de Noordzee gevangen worden, steun je ook nog eens de Vlaamse vissers.