Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Prijsdaling voor vis allicht van korte duur: "Het is nu het moment om te genieten van lagere prijzen"

do 22 okt. - 5:30

De prijzen van vissoorten die je vaak op restaurant eet, zijn gekelderd sinds de verplichte sluiting van de horeca. Dat effect is van korte duur. Als je dus graag eens een duurdere vis op je bord legt, is het nu het ideale moment.

De verplichte sluiting van de horeca heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor heel wat vissoorten de afgelopen week gezakt is. De groothandel zat nog met grote voorraden en die moesten nog de deur uit. Het gevolg is dat die aan dumpingprijzen verkocht zijn. Dat vertelt Vera Van der Auwera van vishandel Steloy bij De Inspecteur. 

Vissers passen vangsten aan

Maar die prijsdaling is volgens Van der Auwera van korte duur. "Je kan er bijna zeker van zijn dat de vissers hun vangsten gaan aanpassen aan de huidige situatie. Als de prijzen zakken, wordt er minder aan land gehaald en dan zal de prijs vanzelf weer op het oude niveau komen."

De sterke prijsdaling is vooral te zien bij de vissoorten die traditioneel op restaurant worden geserveerd, zoals tarbot.

Wacht niet te lang. De prijs van de vis is altijd een momentopname

— Vera Van der Auwera, vishandel Steloy

Visprijs stijgt traditioneel in het najaar

Van der Auwera voorspelt dat de plotse prijsdaling niet lang zal duren. "De visprijs is altijd een momentopname. Hoe duur de vis is, hangt af van heel wat externe factoren. Je hebt natuurlijk vraag en aanbod maar daarnaast zijn er ook de weersomstandigheden die een rol spelen en de grootte en de kwaliteit van de vis." 

Sowieso stijgt de visprijs traditioneel vanaf de maand november. Dat heeft alles te maken met de feestdagen. "Er is een grote vraag en die stuwt de prijs de hoogte in. In november en december zal je dus meer betalen voor je vis dan vandaag." 

Van der Auwera heeft dan ook één goede raad voor de consument: "Wacht niet af en geniet nu van de lage prijzen voor tong, tarbot, griet en rog." Het zijn platvissen en die zijn nu sowieso op hun best en door vissoorten te eten die in de Noordzee gevangen worden, steun je ook nog eens de Vlaamse vissers. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet