Prijsverschil aan de kassa: welke prijs moet je betalen?

maandag 22 februari 2021 - 11:57
Wat moet je doen als de prijs die je aan de kassa wordt aangerekend verschilt van de prijs in de winkel? De regels lijken simpel: de goedkoopste prijs telt. Al zijn er wat uitzonderingen.

Een fles wijn staat in de winkel aan €4,99. Maar wanneer je aan de kassa komt, scant die de fles aan €6,99. Welke prijs moet je dan betalen? 

Laagste prijs geldt, maar niet altijd

De basisregel is duidelijk: als er een verschil is tussen de prijs die in de winkel wordt aangeduid en de prijs aan de kassa, dan geldt de laagste prijs. Je mag dus met andere woorden als consument verwachten dat de winkel je het product verkoopt tegen de prijs die in de winkel staat aangegeven. Ook als in het rek voor een en hetzelfde product verschillende prijzen vermeld staan: dan geldt voor je de laagste prijs. 

Let op! Er zijn wel twee uitzonderingen.

  • Er is overduidelijk sprake van een vergissing: bijvoorbeeld een laptop die voor €2,99 te koop staat in de winkel en aan de kassa €299 blijkt te kosten.
  • De winkel zou verkopen met verlies. Dat is wettelijk verboden, en daarom kun je dat niet eisen. 

Wat met online aankopen?

Voor winkels met een webshop gelden andere regels. De prijzen die online gehanteerd worden moeten niet dezelfde zijn als in de winkel. De kosten voor het uitbaten van een winkel zijn vaak hoger en daardoor kan een meerprijs voor de producten worden gerechtvaardigd. 

Ook mogen de prijzen variëren in verschillende filialen. Heeft een handelaar dus twee winkels, dan is hij niet verplicht om dezelfde prijzen te hanteren. Maar maakt een handelaar reclame in een folder die ruim verspreid wordt, dan moet de prijs wel dezelfde zijn in alle verkooppunten.

Waar kan je terecht met je klachten?

Probeer in eerste instantie tot een akkoord te komen met de handelaar. Komen jullie er niet uit? Dan kan je een klacht indienen bij de Ombudsman voor de Handel. Belangrijk is wel dat de handelaar geregistreerd is bij de ombudsman. Die zal dan een verzoeningsprocedure opstarten. Meer info vind je hier.

    Aanbevelen via mailSturen via mail

    het gezegd heeft!