Producttest nieuwe PlayStation 5: "De beeldkwaliteit is opmerkelijk beter"

dinsdag 12 januari 2021 - 08:46
De nieuwe Play Station 5 is er! Het is de langverwachte opvolger van Sony’s Playstation 4. Het toestel luidt volgens de producent de nieuwe generatie consoles in. Gamen zou dus nog leuker en spectaculairder moeten worden. De Inspecteur laat het toestel testen door een aantal enthousiaste jongeren.

De nieuwe PlayStation 5 werd in november 2020 met veel poeha voorgesteld aan de wereld. Die zal samen met de Xbox Series X (van Microsoft) de nieuwe generatie consoles inluiden. Zowel qua specificaties als visuele kracht en spelplezier doen de toestellen het volgens producenten opmerkelijk beter dan de vorige generatie spelconsoles.  

Getest in De Hutten in Mol 

De PlayStation 5 die De Inspecteur mag testen komt uiteindelijk terecht op de campus De Hutten in Mol. Het is een gemeenschapsinstelling waar jongeren in een gesloten afdeling in verschillende leefgroepen wonen. De leefgroep van begeleider Thijs krijgt de eer om het toestel te testen. De console wordt, hoe kan het ook anders, met veel enthousiasme onthaald. 

"De jongeren hebben nu al een PS4. Daar wordt vooral FIFA (het populaire voetbalspel) op gespeeld. Ik speel geregeld een spelletje mee want ik game ook wel graag. We kunnen de PS5 dus perfect vergelijken met de voorganger", aldus Thijs.  

4K beeldkwaliteit

De grootste vernieuwing is zonder meer de betere beeldkwaliteit. Je kan voortaan gamen in 4K, ongelofelijk goede beeldkwaliteit dus. Je krijgt bovendien veel meer opslagruimte. En ook niet onbelangrijk: er worden nieuwe games gelanceerd. 

Thijs en de jongeren hebben alleen maar lof voor de nieuwe grafische kracht van de spelconsole. "De games zien er veel mooier uit. De beeldkwaliteit is beter, de stadions zien er echter uit, het geluid is mooier. Het geheel oogt gewoon realistischer en dat komt het spelplezier alleen maar ten goede." 

Het feit dat die beelden zo realistisch zijn, komt vooral door de techniek van ‘raytracing’. Daarbij worden de reflecties van de zon perfect weergegeven, de schaduw volgt het personage dus ook perfect. De techniek vergt veel rekenkracht maar dankzij de technische vernieuwingen kan het nu wel. 

De nieuwe PlayStation is echt wel beter dan het vorige model. Maar ik zou er niet direct 500 euro voor neertellen. 

Thijs, testkandidaat

Nieuwe controller

De PS5 heeft ook een nieuwe controller (de hedendaagse variant van de joystick) mee. Daar was de voorbije maanden al heel wat rond te doen, nadat Sony erover teasede. 

Thijs en de jongeren zijn alvast blij met dat nieuwe model. "Er zijn meer mogelijkheden met die controller. Er is een touchpad waar je dingen mee kan doen, je moet het bakje soms ook schuin houden als je bepaalde bewegingen wil uitvoeren. En ook de manier waarop je de knoppen moet bedienen, is anders dan bij het vorige model. Je moet iets harder duwen of trekken waardoor je meer het gevoel hebt dat je in het spel zit. Dat je echt aan het schieten bent of dat je echt op doel trapt. Heel leuk!" 

Stevig prijskaartje

Thijs merkt op dat hij de nieuwe PlayStation echt wel een aanrader vindt. "Ik ben normaal gezien niet het type dat altijd het nieuwste model wil maar bij deze PS5 snap ik wel dat mensen het nieuwe model willen. Zeker als er in de toekomst ook nog Virtual Reality mogelijkheden bijkomen. De producent heeft daar al veel reclame voor gemaakt. Ik ben nu al benieuwd om te gamen met die VR."

Maar tegelijkertijd merkt Thijs ook op dat de aankoop van de nieuwe PS5 wel een serieuze hap uit je budget is. "De console kost €499. Dat is niet goedkoop. Zeker niet omdat je er ook nog wat accessoires moet bij kopen. Ik zou persoonlijk nog even wachten tot de prijs een beetje zakt. Het is voorlopig trouwens heel moeilijk om de PS5 te kopen. Het model is altijd overal uitverkocht." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!