Professor fiscaal recht Michel Maus hekelt fouten bij vooraf ingevulde belastingaangiftes: "In 30 à 40 % van deze voorstellen staan fouten"

dinsdag 8 juni 2021 - 08:36
Tax-on-web is intussen één maand open, en er zijn al bijna 660.000 belastingaangiftes ingediend. Veel van die aangiftes zijn vooraf ingevuld. Professor fiscaal recht Michel Maus waarschuwt bij De Inspecteur op Radio 2 dat je dat voorstel niet blindelings mag aanvaarden. "Kijk het goed na en pas aan indien nodig want in 30 à 40 % van de voorstellen staan fouten".

We zijn volop bezig met het invullen van de belastingaangiftes. Er zijn al bijna 660.000 aangiftes ingediend. Daarvan zijn er 430.802 ingediend door mensen die het zelf doen. Daarnaast zijn er ook veel aangiftes die gebeuren door de ambtenaren van de FOD Financiën. Die maakten al 199.226 telefonische afspraken en hebben ook al 173.482 aangiftes ingediend. 

Veel van de aangiftes zijn vooraf ingevuld. Dat is handig. Maar volgens professor fiscaal recht Michel Maus en andere fiscale experten is het ook problematisch omdat er te veel fouten in die vooraf ingevulde aangiftes staan. Hij pleit voor een optimalisering van het systeem. 

Een foutenpercentage van 30 à 40 %

Het pleidooi kadert in de oprichting van "Fiscaal Ideaal". Dat is een Liga voor de belastingbetaler die opgericht werd door professor Michel Maus en enkele collega-fiscalisten. Het is een liga die de fiscus met argusogen in de gaten houdt. "We willen een soort Test Aankoop voor de belastingbetaler zijn".

Eén van de eerste zaken die Fiscaal Ideaal in het publiek debat wil gooien, zijn de vele fouten die er in de voorstellen van vereenvoudigde aangifte sluipen. "We hebben met onze groep fiscalisten de voorbije weken burgers geholpen bij het nakijken van die voorstellen, en we merken dat de klassieke fouten nog altijd niet verdwenen zijn", zo stelt Maus bij De Inspecteur. "Het dan over het aantal kinderen ten laste die men vergeet in te vullen of de woonleningen die niet zijn opgenomen in het voorstel. We merken een foutenpercentage van 30 à 40 %."

We zien verschillen van 458 euro tot 6.161 euro belasting die te veel zou betaald worden, dat zijn geen kleine bedragen

Michel Maus, professor fiscaal recht

Grote financiële gevolgen

Foute gegevens die niet worden gecorrigeerd door de belastingbetaler kunnen vaak serieuze financiële gevolgen hebben. "In de voorstellen die wij hebben begeleid, zien we verschillen van 458 euro tot 6.161 euro belasting die te veel zou betaald zijn, mocht de vooraf ingevulde aangifte niet gecorrigeerd zijn. Dat zijn toch geen kleine bedragen".

Maus blijft achter het principe van de vooraf ingevulde belastingaangiftes staan, maar pleit voor een optimalisering er van.

"Die vooraf ingevulde aangifte is een mooie service naar de belastingbetaler toe, maar het moet wel optimaal functioneren. Het schrijnende is dat het vaak gaat over gegevens die al bij de fiscale administratie zitten. Er schort dus iets met de informatiedoorstroming tussen de databanken van de fiscus. Zolang dat niet optimaal functioneert, gaan veel mensen te veel belasting betalen en dat kan niet de bedoeling zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!