Professor infectieziekten Steven Callens: "Mondmaskers hebben geen zin in dagelijks leven"

maandag 2 maart 2020 - 08:15
Bij apothekers vind je ze al langer niet meer. Maar nu zijn ze ook uitverkocht in alle doe-het-zelf zaken: mondmaskers. Maar helpen ze wel tegen een eventuele coronabesmetting?

"Ik heb er zelf geen in huis", vertelt professor infectieziekten Steven Callens in De Inspecteur. "De kans op besmetting in België is, op dit moment, extreem klein. De kans dat je ermee in aanraking komt is zo klein, dat een mondmasker dagelijks dragen geen enkele zin heeft." In totaal zijn er nu 8 besmettingen in ons land. Het zijn allemaal patiënten die teruggekeerd zijn vanop vakantie.

"Corona is een 'droplet infectie'. Het verspreidt zich via kleine druppels die vrij komen wanneer iemand niest of hoest. Die druppels komen dan terecht op allerlei oppervlaktes: klinken, tafels, toetsenborden, ... Daar kom je dan weer met je handen aan, waarna je met je handen aan je neus of ogen komt. Zo kan de infectie zich gemakkelijk verspreiden. We komen vaker aan ons gezicht dan we denken, vaak onbewust zelfs." Maar die druppels kunnen dus ook op zo'n mondmasker terecht komen. Wanneer je dat dat afzet, met je handen, hangen de druppels toch weer op je handen en is er weer kans op besmetting.

Fine partical filter

Maar op beelden uit China, waar het coronavirus ontstond, zien we iedereen met mondmaskers lopen. Geen wonder dat de Belgen er ook gaan kopen? "Maar Chinezen droegen die maskers ook al vóór de epidemie. Dat doen ze om, net als chirurgen, anderen niet te besmetten wanneer ze zelf ziek zijn. Niet om zichzelf te beschermen. Die chirurgische maskers sluiten ook helemaal niet goed aan, staan langs de zijkant open. Daar kan ongefilterde lucht zo langs."

Dat is anders wanneer het om respirators gaan. "Zoals stofmaskers met filters. Daar zitten filters in die de kleine deeltjes, of dat nu stof of een bacterie is, uit de lucht halen. Maar opnieuw: zo'n masker is nutteloos wanneer je niet in de directe omgeving bent van bijvoorbeeld een ziekenhuis of een besmette patiënt. De kans op besmetting is extreem klein."

Een stuk zeep en water, meer heb je niet nodig.

Steven Callens, professor Infectieziekten UZ Gent

Zeep en water

Op verschillende plaatsen zijn ook de alcoholgels uitverkocht. "Een stuk zeep en water werkt minstens even goed. Er is geen reden om zo'n alcoholgel te gebruiken.Tenzij je natuurlijk niet in de buurt bent van water." zegt professor Callens. 

Als je toch alcoholgel in huis wil halen, moet je zeker letten op de samenstelling. "In het ziekenhuis werken we met een gel die 70% ethanol bevat." Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet met je handen aan je neus of ogen zit.

De Inspecteur onderzocht verschillende handgels, hieronder vind je de resultaten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!