Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Prosumententarief voor zonnepanelen

wo 10 jun. - 7:10

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, moet vanaf 1 juli mee betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, en meer stroom maakt dan verbruikt, moet vanaf 1 juli ook mee betalen voor het elektriciteitsnet, het zogenaamde 'prosumententarief'. Alle andere consumenten betalen nu al zo'n bijdrage, via hun elektriciteitsfactuur. De Inspecteur bekijkt de maatregel van dichtbij:

Wie betaalt?

Eerst even stilstaan bij die nieuwe term 'prosumententarief'. Het is een combinatie van 'produceren' en 'consumeren'. Het begrip is heel bewust gekozen want het maakt meteen duidelijk wie het tarief zal moeten betalen. Namelijk netgebruikers die zowel stroom produceren als consumeren. Iedereen die zonnepanelen heeft en een installatie met een terug draaiende teller zal het prosumententarief moeten betalen.

De maatregel is bedoeld om een ongelijkheid recht te trekken. Het onderhoud en het gebruik van het stroomnetwerk kost geld maar op dit moment betalen alleen klassieke consumenten daarvoor. Mensen met zonnepanelen betalen dus geen vergoeding alhoewel ze het net ook gebruiken, in twee richtingen zelfs. Enerzijds om er de stroom op te zetten die ze zelf niet gebruiken en anderzijds om er stroom af te halen bij een tekort.

Hoeveel kost het?

Het prosumententarief zal aangerekend worden via de klassieke elektriciteitsfactuur. Op de afrekening zullen de kosten staan voor de energie zélf - je verbruik - en ook de kosten voor het verbruik van het net, berekend door de netbeheerder.

De bijdrage die je als prosument moet betalen, wordt berekend op basis van je omvormer. Hoe meer panelen je hebt, hoe meer vermogen je installatie heeft en hoe meer je dus zal betalen. Als jij vb 5 panelen hebt liggen en je buurman 10, zal die 2x zoveel betalen als jij.

Ruw geschat zal je als prosument rond de 70 à 80 euro per kilowatt geproduceerde stroom betalen. Hoeveel het exact zal zijn, is moeilijk te zeggen want de prijzen verschillen van netbeheerder tot netbeheerder. Om te weten hoeveel je exact zal moeten betalen, moet je dus het vermogen van de omvormers vermenigvuldigen met het bedrag van je netgebied.

Het prosumententarief is een vast bijdrage. Je wordt met andere woorden niet vergoed als je zelf veel van je geproduceerde stroom verbruikt. Testaankoop vindt de maatregel daarom niet eerlijk maar volgens de VREG klopt dat niet. Een vast bedrag is wel eerlijk omdat je als consument en prosument betaalt voor de installatie van het net, de aanleg van de kabels bijvoorbeeld, en die kosten zijn altijd hetzelfde. Of jij nu weinig of veel stroom door het net jaagt, maakt niets uit.

Bereken zelf hoeveel jij betaalt

Op de website van de VREG vind je alle informatie over het prosumententarief. De bekende V-test waarbij je de prijzen van verschillende leveranciers kan vergelijken, is ook aangepast zodat je makkelijk de kostprijs van het prosumententarief kan berekenen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet