Psychotherapeuten: wie mag wat?

vrijdag 17 mei 2013 - 08:39
psychotherapeut
Het beroep van psychotherapeut is bij wet nog niet erkend, dus er is geen regeling over wat voor therapie een psychotherapeut mag geven en ook niet over welk soort diploma die persoon moet hebben.

Het beroep van psychotherapeut is bij wet nog niet erkend, dus er is geen regeling over wat voor therapie een psychotherapeut mag geven en ook niet over welk soort diploma die persoon moet hebben.
Volgens Koen Lowet van de Belgische federatie van psychologie is er wel een werkgroep “die tegen de paasvakantie van 2014 een consensusvoorstel moet uitwerken samen met het werkveld en de mensen die de opleiding organiseren. Op basis daarvan zou er een erkenning komen van de klinisch psycholoog als gezondheidsberoep en de praktijk van de psychotherapie”
Benamingen

Het verschil tussen psychiaters, psychologen en psychotherapeuten zit in de opleiding.

Een psychiater is een dokter - die mag geneesmiddelen voorschrijven. Als hij daarbovenop ook een opleiding heeft gehad om psychotherapie te gebruiken, dan mag hij zich ook psychotherapeut noemen. Dus niet alle psychiaters zijn psychotherapeuten.

Een psycholoog heeft een 5- jarige opleiding gevolgd aan de universiteit, en kan ook psychotherapeut zijn als hij of zijn er een opleiding voor heeft gevolgd. Ook niet alle psychologen zijn psychotherapeuten.

De psychotherapeut is een bredere groep van mensen die zich zo noemen.
Meestal zijn het mensen met een verschillende basisopleiding en een of andere specialisatie in de psychotherapie hebben gevolgd.


Een echte?

Om een goed opgeleide psychotherapeut te vinden kan je terecht bij je huisarts. Die zal vaak wel op de hoogte zijn van wie er te vertrouwen is in de regio. De huisarts kent meestal ook wel de psychotherapeuten die geassocieerd zijn aan centra van geestelijke gezondheidszorg.

En de federatie van psychologen heeft een lijst met de erkende psychologen in je buurt:


Terugbetaald

Als je in behandeling bent bij een psychiater, dus een dokter, dan betaalt het RIZIV een stuk terug, zoals bij elke specialist.

Verschillende mutualiteiten betalen ook een stukje terug , maar voorlopig hebben ze nog allemaal hun eigen regels over welke therapie ze voor wie terugbetalen. Koen Lowet zegt wel dat dat vanaf januari 2014 zou veranderen in Vlaanderen: “
De Vlaamse overheid heeft een commissie psychotherpie in het leven geroepen zodanig dat de mutualiteiten weten wat ze kunnen terugbetalen”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!