Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Puistjes: hoe ga je ze te lijf?

di 26 mei - 5:38

Er bestaan heel wat producten tegen acne. Sommige producten zijn geneesmiddelen, andere vallen onder de categorie cosmetica. Dokters werken met geneesmiddelen én schrijven soms cosmetica voor als ondersteunende behandeling. Maar welke producten heb jij nu nodig en hoe werken ze?

Volgens professor en dermato-cosmetologe Vera Rogiers van de VUB ben je gebaat bij cosmetica als het gaat om een sporadisch puistje. Heb je acne, wat een huidziekte is, dan ga je volgens haar best naar een dokter of dermatoloog die een behandeling met geneesmiddelen voorschrijft.

Cosmetica

De cosmeticaproducten kan je overal zonder voorschrift kopen, en variëren in prijs. Over het algemeen zijn de producten uit de supermarkten goedkoper dan wat je in de apotheek vindt. Binnen de cosmetica heb je reinigende lotions of gels, crèmes, pleisters, aanstippennen, reinigers met een borsteltje, ...

De werkzame stof in de cosmetica is salicylzuur. Dat zit zowel in de Garniers als Clearasils van deze wereld die je in de supermarkt kunt kopen, als in iets duurdere middelen zoals Normaderm die je bij de apotheek koopt.

Nivea en Eucerin hebben een product op basis van melkzuur (lactose). Er zijn ook crèmes op basis van fruitzuren zoals bijvoorbeeld glycolzuur. Al deze zuren werken in op de hoornlaag van de huid. Ze zorgen voor een dieptereiniging.

Bij de duurdere crèmes in de apotheek of parfumerie kan retinaldehyde de werkzame stof zijn. Dat is volgens professor Rogiers een derivaat van vitamine A. Omdat de huid vitamine A omzet in vitamine A-zuur, leunt retinaldehyde nauw aan bij een geneesmiddel. Want vitamine a-zuur is een geneesmiddel tegen acne dat je enkel op voorschrift kan krijgen wegens zware bijwerkingen.

 

Geneesmiddelen

Heb je echt last van acne dan ben je volgens professor Rogiers niet gebaat bij cosmetica, maar wel bij benzoylperoxide, een geneesmiddel dat vrij verkrijgbaar is in een 5 en 10% concentraat. Maar ook dat heeft bijwerkingen en het werkt sterk oxiderend, wat wil zeggen dat de huid sterk vervelt.

Ze raadt aan om bij het begin van een behandeling een dokter te raadplegen die de juiste dosering kan voorschrijven, want soms moeten de bestaande concentraties verdund worden.

Een doktersbehandeling duurt verschillende maanden, vraagt doorzettingsvermogen, maar geeft volgens Vera Rogiers uitstekende resultaten.

Homeopatie

Homeopatische producten op basis van zwavel zijn volgens professor Rogiers verouderd, al kan zwavel ontstekingsremmend werken. Kruiden kunnen in reinigende lotions verwerkt worden, maar voor een vette glimmende huid zijn water en zeep net zo goed.

Cosmetica is door de bank genomen goedkoper in de supermarkten dan in de apotheken of parfumeries. Voor de geneesmiddelen op basis van benzoylperoxide bestaan richtprijzen. Ze zijn goedkoper dan de duurdere cosmeticamerken uit de apotheek.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet