Radio luisteren over DAB+ is de toekomst?

maandag 12 november 2018 - 10:24
Is je oude radio aan vervanging toe of ben je op zoek naar een nieuwe radio? Dan kan je ook kiezen voor een radio met DAB+ radio. Maar is het nu hoog tijd om je FM radio weg te doen of niet?

De pluspunten

DAB+ biedt meer nationale radiostations dan de huidige FM, Via DAB+ kun je naast alle FM-zenders bijvoorbeeld ook extra themazenders ontvangen zoals MNM Hits, VRT NWS, Roxx, Radio Maria,… DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en is overal in Vlaanderen gratis in de lucht te ontvangen.

Supermakkelijk

DAB+ is supermakkelijk in gebruik, want je kunt op alfabet zo jouw favoriete zender vinden. Je hoeft dus geen frequenties meer te onthouden. DAB+ maakt het heel eenvoudig: draai aan de knop, selecteer het radiostation van je keuze en klaar is Kees. Het signaal zit gratis in de lucht.

Updaten

Net als bij onder meer computers en mobiele telefoons, is het nodig om met enige regelmaat je DAB+ apparaat te updaten. Dit doe je door (handmatig) een Autoscan uit te voeren op je apparaat. Hiermee is je radio weer helemaal up-to-date, en ontvang je alle beschikbare stations bij jou in de buurt.

Mààr ook enkele bedenkingen...

  • DAB+ heeft op dit moment nog geen optimaal bereik in heel België. Het is dus goed mogelijk dat je autoradio af en toe het signaal verliest onderweg. 
  • Onze Vlaamse zenders worden trouwens enkel in Vlaanderen uitgezonden. 
  • Uit testen blijkt dat luisteraars de betere, digitale geluidskwaliteit zeker niet altijd opmerken. In de auto bijvoorbeeld heb je heel wat last van achtergrondgeluid dus dan valt de wist aan geluidskwaliteit mogelijk een beetje weg... 
  • Er is een kans dat DAB+ binnen enkele jaren zal ingehaald worden door andere technologieën. Op dit moment is ons mobiele datanetwerk nog niet overal stevig genoeg om naar de radio te luisteren. Maar binnen enkele jaren is dat hoogstwaarschijnlijk wel zo. En gaan we dan nog altijd luisteren via onze DAB+ radio's? 

 

Internetradio versus DAB +

DAB + en internetradio zijn alle twee een vorm van digitale radio, maar er zijn toch enkele verschillen tussen de twee. 

Ontvangst

Het DAB+ signaal ontvang je op een DAB+ radiotoestel. Internetradio speel je af op de computer maar kan je ook via een radiotoestel ontvangen. Het enige verschil is dat je voor internetradio altijd een verbinding (wifi, 4G,..) nodig hebt. 

De dekking van beiden is heel goed maar die van DAB+ is net iets beter. De twee maken gebruik van zendmasten. Woon je dus dicht bij een zendmast, dan zal je het DAB+ signaal goed ontvangen. Er wordt gewerkt aan een upgrade waardoor je in binnenkort in Vlaanderen quasi overal het signaal kan ontvangen. 

Als je via 4G luistert, kan het soms zijn dat jouw signaal wegvalt. Dat betekent dat je iets te ver verwijderd bent van een 4G-mast. Het kan ook zijn dat er problemen zijn met de provider en dat de internetverbinding even plat ligt. Bij internetradio kan het signaal dus sneller verstoord worden.

Aanbod

Bij DAB+ kan je kiezen tussen de nationale zenders en ook alle zenders die lokaal bij jou te horen zijn. Dat is al een pak beter dan de klassieke FM. Maar via internetradio kan je wel eender welk geproduceerd signaal ter wereld luisteren, van Radio Maria tot een klein radiostation in Bangkok.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!