Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Rechter tikt Parship op de vingers: de datingwebsite mag geen hoge verbrekingsvergoeding meer aanrekenen

ma 9 nov. - 7:15

Als je inschrijft op de datingwebsite Parship en je zet je contract binnen de 14 dagen stop, dan mag het bedrijf een verbrekingsvergoeding aanrekenen. De voorbije jaren kreeg De Inspecteur (Radio 2) daar heel wat klachten over omdat die vergoeding soms tot honderden euro's opliep. Dat is nu verleden tijd. Een Europese rechter heeft een arrest geveld waarin staat dat Parship de waardencompensatie op een eerlijkere manier moet berekenen.

Word je lid van Parship? Dan heb je 14 dagen de tijd om je terug uit te schrijven. Dat moet zo van de wet. De datingsite mag dan ook een zogenaamde waardecompensatie aanrekenen. Dat is een schadevergoeding voor de dagen waarop je van hun diensten gebruik hebt gemaakt.

Gedaan met torenhoge verbrekingsvergoeding

En precies daar zat tot voor kort de angel. De grondslag voor de berekening van die compensatie was het aantal tot stand gekomen contacten met andere leden en niet het aantal dagen waarop je als klant gebruik maakte van de dienst. 

Mathilde klaagt dat jaren geleden aan bij De Inspecteur.  Ze zet haar contract voor 24 maanden al na 4 dagen stop omdat ze dat online daten toch maar niks vindt. De beslissing komt haar duur te staan. Parship rekent maar liefst 230 euro verbrekingsvergoeding aan. Ook al heeft Mathilde amper contacten gelegd. "Ik heb maar met één iemand over en weer gemaild. En dan nog maar een paar berichten. Maar ja, blijkbaar is een verstuurde smiley voor Parship al een 'tot stand gekomen contact'. Op die manier loopt de rekening op." 

Parship moet anders gaan rekenen

De torenhoge waardecompensatie is voor veel klanten een doorn in het oog. Ook het ECC (het Europees Centrum voor de Consument) vindt dat zoiets niet kan en spreekt het bedrijf er over aan. De inspanning levert jarenlang niks op. Totdat er onlangs toch schot in de zaak komt.

Het Europees hof van justitie heeft op 8 oktober een arrest geveld over die hoge kosten. De rechter stelt in zijn arrest dat Parship de waardecompensatie niet correct berekent. 

Leen Desmedt van het ECC geeft extra uitleg bij het arrest. "De berekening van de waardecompensatie moet gebeuren op basis van de totaalprijs en pro rata temporis. Dat betekent dat de berekening moet gebeuren op basis van de looptijd van je contract én het aantal dagen waarop je effectief gebruik hebt gemaakt van de dienst." 

Leen Desmedt verduidelijkt het ook met een concreet voorbeeld. "Stel, je neemt een contract voor 24 maanden en dat kost 477 euro. Na één dag beslis je al om dat stop te zetten. Dan heb je dus slechts één dag gebruik gemaakt van de diensten van Parship. De compensatie moet dan als volgt berekend worden: je neemt de totaalprijs van het abonnement, 477 euro, en je deelt die door het aantal dagen dat het contract loopt, namelijk 730 dagen (24 maanden). En 477 gedeeld door 730 is gelijk aan 0,65 euro oftewel 65 eurocent." 

De waardecompensatie kan nu slechts tot enkele euro's oplopen, dat is veellager dan in het geval van luisteraar Mathilde die maar liefst 230 euro moestbetalen.

— Leen Desmedt, ECC

Op deze webpagina van het ECC kan je nog meer informatie vinden over je rechten als consument als je lid wordt van een datingplatform.

Parship volgt het arrest

De Inspecteur neemt ook contact op met Parship. Het bedrijf wil niet op de radio reageren, er komt enkel een officieel schriftelijk statement. Maar de woordvoerder is duidelijk. "Parship heeft sinds de dag van het arrest aanpassingen gedaan."

Klanten die na 8 oktober 2020 gebruik maken van het herroepingsrecht, betalen een waardecompensatie die berekend is op basis van het aantal dagen dat je klant bent geweest. 

Maar het is niet omdat het bedrijf de waardecompensatie nu zo berekent dat daar in de toekomst niks aan kan veranderen. Parship bekijkt of de waardecompensatie in de toekomst anders berekend kan worden. In Nederland moet je als klant bijvoorbeeld de helft van de prijs voor de opmaak van je persoonlijkheidsrapport betalen. Ook al zet je het contract binnen de 14 dagen stop. Dat zou ook in België kunnen ingevoerd worden. Parship zou bijvoorbeeld ook kunnen nadenken om een extra instapkost aan te rekenen die elke klant sowieso betaalt. 

Met de huidige beslissing hebben we nu de berekening van de waardecompensatie aangepast in overeenstemming met de nieuwe, rechterlijke uitspraken.

— Chris Verlinden, woordvoerder Parship

Juridisch moet het kloppen

Hoe de waardecompensatie in de toekomst berekend wordt, is koffiedik kijken. Ook voor Parship zelf. Een nieuwe berekening uitwerken voor de waardecompensatie leidt tot een juridisch kluwen. De contracten moeten in dat geval ook allemaal herbekeken worden. 

Vanuit commercieel standpunt is het logisch dat er gezocht wordt naar manieren om meer geld te halen uit contracten die vroegtijdig worden stopgezet. Klanten die zich inschrijven op een datingwebsite, zijn soms heel actief tijdens de eerste dagen. Ze leggen veel contacten en beslissen dan om het contract toch vroegtijdig stop te zetten en gewoon te mailen of te chatten met hun nieuwe liefde. En daar verdient Parship natuurlijk niks aan. 

Officiële reactie van Parship

Hier kan je de officiële mededeling van Parship integraal nalezen: 

"Een algemeen recht op waardecompensatie voor digitale diensten is onomstreden en is in het verleden door geen enkele rechtbank in twijfel getrokken. In het verleden waren er echter verschillende juridische meningen over de berekeningsbasis van de individuele compensatie. 

Het Europees Hof van Justitie heeft de berekeningswijze voor waardecompensatie verduidelijkt in de indieningsprocedure. We hebben dit proces begeleid en we zijn verheugd over het feit dat er nu rechtszekerheid bestaat over deze kwestie. Met de huidige beslissing hebben we nu de berekening van de waardecompensatie aangepast  in overeenstemming met de nieuwe, voor het eerst,  hoogste rechterlijke uitspraken.

Tegelijkertijd heeft het Europees Hof van Justitie duidelijk gemaakt dat diensten die afzonderlijk in de prijs worden weergegeven en die aan het begin van de contractperiode worden geleverd, kunnen worden meegenomen in een waardecompensatie. Wij gaan hier naar kijken en de komende weken bepalen hoe een toekomstig contract en berekening van de vergoeding eruit kan zien bij herroeping."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet