Rechtsbijstand, wat en hoe?

donderdag 18 mei 2017 - 08:17
De term rechtsbijstand duikt wel vaker op, zeker ook bij De Inspecteur, maar wat houdt die precies in?

Wat is het? 

Rechtsbijstand wordt ook wel eens schadeverzekering of kostenverzekering genoemd. Het gaat dan over kosten die te maken hebben met conflicten en die bijvoorbeeld opduiken als de zaak naar de rechtbank gaat. Voor die kosten kan je je laten verzekeren en op die manier kunnen ze dus gedekt worden door je rechtsbijstandverzekering. 

Je hebt bijvoorbeeld een ongeluk met de wagen, tussen beide partijen ontstaat er een discussie die uiteindelijk voor de rechtbank moet komen. Als je dan een rechtsbijstand hebt zal je die kosten mogelijk daarop kunnen verhalen. Vergelijk het gerust met de sociale zekerheid, maar dan voor kosten bij geschillen.
 
Een rechtsbijstand kan je afsluiten op zich, maar heel vaak zit die rechtsbijstand als een extraatje bij een andere verzekering, bij je familiale verzekering bijvoorbeeld.

Kijk dat dus zeker goed na want die extraatjes kosten ook geld. Het is dan misschien beter en goedkoper om al die kleine 'rechtsbijstandjes' te laten vallen en een volledige rechtsbijstand af te sluiten.

Addertjes onder het gras

Wat Jurist Geert Lenssens vaak merkt is dat verzekeringen die rechtsbijstand als extraatje aanbieden, contractuele verschillen vaak uitsluiten. Dat is echt een probleem, zegt hij, want kijk eens naar je dagelijks leven. Zowat alles wat je doet of koopt vrloopt met een contract. 

Van aankopen tot doktersbezoeken, het zijn op zich allemala contracten die je afsluit en op die manier proberen verzekeraars vaak te ontsnappen. Hier merkt hij wel een verschil met de volwaardige rechtsbijstandverzekeringen, die sluiten die contractuele geschillen veel minder uit.

Fiscaal aftrekbaar

Tijdens de superministerraad van afgelopen weekend stelde Minister van Justitie Koen Geens trouwens voor om die rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar te maken. 

Jurist Geert Lenssens wil graag nog een stapje verder gaan. Hij zou het een goed idee vinden om rechtsbijstand verplicht te maken met enkele duidelijke regels. Zoals een autoverzekering die je verplicht moet afsluiten voor je achter het stuur kruipt bijvoorbeeld. Hij is er zeker van dat op zo'n manier de prijzen voor rechtsbijstand ook zullen dalen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!