Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Regenwater en afvalwater scheiden: iedereen moet het doen!

do 22 aug. - 6:15

België is het land van de wegomleggingen. En zo’n wegomlegging heeft niet zelden te maken met weken aan de riolering. En als de riolering in je straat vernieuwd wordt, dan verwacht de gemeente van jo
Regenwater en afvalwater scheiden: iedereen moet het doen!

België is het land van de wegomleggingen. En zo’n wegomlegging heeft niet zelden te maken met weken aan de riolering. En als de riolering in je straat vernieuwd wordt, dan verwacht de gemeente van jou dat je je afvalwater en je regenwater gaat scheiden. En dat op jouw kosten.

Waarom afvalwater en regenwater scheiden?

Bij droog weer bezinkt het vervuilde slib van de huishoudens in de riolen. Als het dan hevig begint te regenen, kunnen de riolen de grote hoeveelheid water niet meer aan. Het vervuilde water uit die gemengde rioleringen loopt dan via overstorten in beken en rivieren. Dat is nefast voor de waterkwaliteit.

Zo'n gemengd stelsel zorgt er ook voor dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) minder goed werken. Door het regenwater is het afvalwater immers sterk verdund, en dat maakt het zuiveringsproces moeilijker.

Regenwater dat meteen via de rioleringen wordt afgevoerd, infiltreert niet in de bodem. Nochtans is dat nodig om de grondwatervoorraden aan te vullen. Anders verdroogt het milieu en dat kan zware gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de fauna en flora.

Wanneer?

Als je een nieuw huis bouwt of aan het verbouwen bent, dan moet je je afvoerbuizen verplicht metéén aanpassen – zodat ze klaar liggen. Maar in alle andere gevallen wacht je beter tot de riolering in jouw straat wordt aangepakt.

Je wordt daar trouwens ruim op tijd van op de hoogte gebracht. Jouw rioolbeheerder belegt dan eerst een informatievergadering met alle bewoners. Daarna krijgt iedereen een bezoekje van de rioolbeheerder om samen te bekijken wat voor jou de beste oplossing is.

Ook de subsidie krijg je enkel als er echt een nieuwe riolering wordt aangelegd.



Voor alle huizen?

Bij nieuwbouw en grote renovaties is het sinds 1999 verplicht om je water te scheiden en een regenwaterput te installeren.

Bij rijhuizen, in een gesloten bebouwing dus, is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater, afkomstig van dakvlakken en grondvlakken, enkel verplicht indien daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

Subsidies?

De kosten zijn moeilijk te schatten en is afhankelijk van je situatie en behoeften. Veel steden en gemeenten geven subsidies voor het scheiden van je afval en regenwater.

Je vraagt best eerst bij je stad of gemeente of zij dat doen. Daarna kan je via jouw rioolbeheerder de subsidie aanvragen.

Hier kan je alle rioolbeheerders in Vlaanderen vinden.

Let wel: voor renovaties en nieuwbouw, zijn niet gelinkt aan werken aan de riolering in jouw straat, krijgen geen subsidie. Anticiperen en nu al de leidingen klaar leggen is dus geen goed idee.

Kosten besparen?

Je kan besparen door je regenwater te infiltreren in je grond. Ofwel kan je je regenwater opvangen en gebruiken om je toilet door te spoelen of je wasmachine op te laten draaien.

Meer info vind je in deze brochure van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die vind je HIER.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet