Reserveonderdelen tot heupprotheses, binnenkort alles uit de 3D-printer bij je thuis?

woensdag 15 januari 2020 - 08:00
3D-printers. Je ziet ze steeds vaker overal opduiken. Onlangs verkochten ze zelfs een instapmodel bij ALDI. Maar wat kan je nu al doen met een 3D-printer, en komen binnenkort al onze spullen uit zo'n toestel bij ons thuis?

Iedereen een 3D-printer in huis? 

Zo'n vaart zal het niet lopen volgens de specialisten. Op dit moment kunnen er al een heleboel fantastische dingen gemaakt worden met een 3D-printer. Maar wie zo'n ding in huis haalt, doet het toch vooral omdat ze er graag mee bezig zijn. Op dit moment zijn de 3D-printers nog niet op het punt van op een knopje duwen en hopla! Resultaat! Meestal moet je wel een paar keren opnieuw beginnen, of moet je onderweg nog iets herstellen aan je printer. Een spuitkopje dat verstopt zit of zo. Er kruipt dus snel veel werk in. Maar als je een handige knutselaar bent en het kan doen werken, kan je er wel fantastische dingen mee maken.

Hoe werkt een 3D-printer? 

3D-printers kunnen al van alles "afdrukken" van plastic tot metaal tot keramiek of zelfs kraakbeen. Maar de printers die je bij mensen thuis vindt, zullen meestal toch dingen maken in plastic. Dan gaat er aan de ene kant een plastic draadje in (het filament), dat wordt gesmolten en in kleine "worstjes" heel precies en netjes op zijn plaats gelegd. En door zo laag boven laag te leggen, bouw je iets op in 3D. 

Van heupprothese op maat tot geprinte maanbasis

Ze zullen dan misschien niet in onze eigen garage of woonkamer staan, maar 3D-printers gaan wel steeds meer en meer opduiken in onze levens. Wanneer je met je auto naar de garage gaat bijvoorbeeld, zou het perfect kunnen dat er binnen een tijdje vervangonderdelen gewoon uit de 3D-printer rollen. Of als je nood hebt aan een tand-, heup-, schedel- of gehoorprothese, dan bestaat de kans nu al dat je prothese speciaal voor jou helemaal op maat geprint wordt. 

Maar het wordt pas écht spectaculair wanneer we kijken naar de ruimte. Een 3D-printer aan boord van het ISS zou ter plaatse onderdelen kunnen printen, want die met een ruimtetuig ter plaatste brengen is natuurlijk ontzettend duur. Of nog iets verder in de toekomst kijken: er gebeurt nu al onderzoek naar maanstof gebruiken om mee te 3D printen. Dan zou je dus alleen je 3D-printer moeten meenemen naar de maan om daar, met het materiaal dat voorhanden is, een hele maanbasis te bouwen.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!