Rijdt mijn grasmaaier op E10?

dinsdag 14 september 2021 - 17:02
Ja, maar! De meeste grasmaaiers werken op E10, maar de houdbaarheid van benzine is een probleem.

Er zijn maar een klein aantal producenten van grasmachinemotoren: Briggs & Stratton, Honda, Subaru, Kawasaki. Briggs & Strattonmotoren zitten bijvoorbeeld in Husqvarna, Gardena, McCullogh, Viking Stihl, Toro, Stiga, e.a. . Volgens Briggs& Stratton beslaan ze 2/3 van de markt.

De E10 benzine bestaat al langer in Frankrijk, Duitsland en Amerika. De fabrikant zegt dat hij zijn motoren er al op afgestemd heeft nog vóór de E10 bij ons werd ingevoerd. 10% ethanol is wel het maximum volgens Hendrik Jan Lambregtse.

Honda, een andere grote producent van grasmachines zegt ook dat de maaiers zullen werken met E10, omdat het gehalte een bio-ethanol maximaal 10% is. In werkelijkheid zit er minder in zegt Ivy Deswarte van Honda.

Maar?

Probleem volgens beide producenten is dat benzine niet lang houdbaar is. E10 kan je maar maximaal 3 weken bewaren. Dan wordt het een “drabbige substantie” en vormt zich een soort vernislaag waardoor de carburator vuil wordt en de motor niet kan draaien.

Super 98 benzine is langer houdbaar en daarom een alternatief voor E10. Je kan de houdbaarheid van benzine verlengen met een additief. Elk merk van motoren heeft zijn eigen toevoegsel. Geen voorraad inslaan is een andere oplossing.

Dat toevoegsel helpt alleen bij verse benzine. Als je het toevoegt aan benzine die al maanden in de grasmaaier zit die een hele winter heeft stil gestaan, helpt het niet.

Tip

Je doet er goed aan om vóór de winter de grasmachine leeg te laten lopen en zonder benzine te laten staan zodat er in de lente verse in kan.

Als de benzine te oud is, zal de grasmaaier niet starten omdat de carburator vuil is geworden. Dan zit er niets anders op dan de machine binnen te brengen voor onderhoud om de carburator schoon te maken. Grasmaaiers met een injectiemotor hebben daar geen last van.

Meer info over E10 benzine vind je op de site van de Belgische Petroleum Federatie en op de site van het ministerie van Economische zaken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!