Ronny over laaggeletterdheid: "Je wordt heel goed in het verbergen dat je niet kunt lezen of schrijven”

vrijdag 31 januari 2020 - 15:40
Toon Coussement
Formulieren, websites, apps, contracten, ... Als je niet of niet goed kan lezen en schrijven, is dat allemaal erg lastig. Je loopt grote risico's en loopt zelfs geld mis.

Meer mensen dan we vermoeden hebben het moeilijk met lezen en schrijven. Ronny Stoop uit Beveren zit in die situatie. Of beter: zat in die situatie. Want net voor zijn 50ste ging hij terug naar de schoolbanken om het probleem aan te pakken dat ooit begon op de schoolbanken.

"Iemand omschreef het eens als 'een beetje luiheid'. Als je niet goed geletterd bent, dan ben je lui. Ik denk net dat ik ook op school harder mijn best moest doen om mee te kunnen. Ik heb een veel harder leven gehad. Degenen die het niet goed snapte moesten achterin gaan zitten. De slimmeriken zaten vooraan. Na het eerste leerjaar loop je dus al achter de feiten aan. Je snapt de woorden niet goed, ze komen maar heel traag je hoofd binnen. Ik had al eens 50 of 55% procent op mijn rapport. Anderen haalden gemakkelijk 75%. “Ronny, jij kan toch niet mee, ga het karton maar buiten zetten op de speelplaats”, zeiden ze dan. Niemand sprong op de kar voor wie niet meekon, dat bestond toen niet."

En dus begon Ronny al op zijn veertiende te werken. "Ik kon wel lezen en schrijven, maar enkel de basis. Ik moet voor mijn werk wel eens wat neerschrijven en meten. Als dat dan naar mijn baas ging, kreeg ik weer die vernederingen te horen. “Je hebt hier iets geschreven, maar ik kan het niet lezen. Zeg, ben jij wel naar school geweest?” Natuurlijk ben ik naar school geweest!"

Het is als een wijnvlek op je arm die je probeert te bedekken met je mouw. Je wordt heel slim in het kunnen verbergen.

Ronny

"Mijn eerste liefdesbrief heeft mijn vriend voor mij geschreven, want ik kon het niet. (lacht) Ik heb altijd in het voetbal gezeten. Daar moest ik al eens een verslagje schrijven. Als er dan iemand kwam vragen of ze dat eens mochten lezen, was ik altijd wel iets vergeten of had ik iets ‘mis’ gedaan waardoor ik het pas later kon laten lezen. Tegen die tijd had mijn vrouw het thuis geschreven en dan kon ik ’t wel laten zien."

"Het is eender wat: je koopt een auto, een toestel of je moet boodschappen doen. Als je iets moet opschrijven of een formulier moet invullen, dat is altijd moeilijk. En dat komt ook door de smartphone hé. Snel een appje downloaden. Snel een mailtje schrijven. Maar je moet ’t ook allemaal kúnnen hé. Ik heb misschien wel jobs of promoties mislopen hierdoor. Maar ik ken veel mensen die daar effectief geld door verloren zijn. Mensen die ergens een handtekening onder zetten maar dan vasthangen aan een maandelijkse betaling en een contract dat ineens stilzwijgend verlengd wordt. Dat is heel spijtig als dat komt doordat je iets niet goed begrijpt."

Het woord ‘goed’ had ik nog nooit gehoord op school.

Ronny

"Op mijn 49ste heb ik ’t aan een vriendin durven vertellen. Mijn dochter studeerde intussen zelf goed, ik wou haar kunnen helpen. Die dame bleek les te geven bij het Centrum voor Basiseducatie. Maar durfde ik dat wel? Beter leren lezen en schrijven, op mijn leeftijd? Is dat nog wel nodig? Natuurlijk is dat nodig, zeker in deze maatschappij!"

"Die eerste les was fantastisch. Ik had alleen maar negatieve ervaringen met naar school gaan, moest altijd achteraan gaan zitten. Nu moest ik wat opschrijven voor een lerares. Ik wist gewoon dat ik 10 fouten geschreven, ik was er zeker van. Ik voelde me beschaamd. De lerares nam het papier en zei dat het goed was. Het woord ‘goed’ had ik nog nooit gehoord op school. Dat voelde goed, gaf een kick. Je zit samen met mensen die hetzelfde niveau als jou hebben. Er is niemand beter of slechter. De enige weg is vooruit. Praat erover met vrienden, met mensen. Ga naar de instanties. Ken je iemand die les volgt, neem die dan vast, ga mee. Altijd proberen. Het verrijkt je leven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!