Rookmelders. Wat? Welke? Waar?

vrijdag 2 maart 2018 - 07:53
Is jouw (t)huis ook jouw grote trots? Dan is het laatste wat je wil toch dat het in rook opgaat... Een rookmelder kan de ultieme redding zijn, maar hoe kies je de goeie! En wat zegt de wet?

Peter Van Rossum van de vzw Oscare (hier kan je hun website vinden) kwam alle aandachtspunten toelichten bij Inspecteur Sven.

De wet

Op dit moment ben je in Vlaanderen verplicht een rookmelder te plaatsen als je een huurwoning hebt (de verhuurder moet dan een rookmelder per verdieping plaatsen), als je een nieuwbouw plaatst of een grote renovatie doet. Alle anderen hoeven het voorlopig nog niet te doen, maar daar komt verandering in vanaf 1 januari 2020. Vanaf dan moet iedere woning in Vlaanderen rookmelders hebben. Al is de concrete invulling van die wet nog niet duidelijk. Waar zullen ze moeten hangen? Moet iedere verdieping er één hebben? Welk type moet je ophangen? Vele vragen waar op dit moment nog geen duidelijkheid over is.

Waar?

Als je een rookmelder koopt volg je voor de ophanging best de instructies die je kan lezen op de verpakking. Je hangt hem best tegen het plafond omdat rook stijgt, en niet in de hoeken omdat rook ook een bocht maakt en daar niet komt. De raad is ook om iedere kamer te voorzien van een rookmelder behalve de keuken, de badkamer en de garage. Daar zijn vaak dampen die hem nodeloos kunnen laten afgaan. Boven gevoelige plekken zoals de televisie, is ook een goede raad die Peter nog meegeeft.

Andere nuttige tips

  • Je kan je rookmelder best iedere maand testen. Het is niet omdat het toestel een garantie geeft van 10 jaar dat er niks kan mislopen. Soms gaan toestellen stuk, en met die maandelijkse test krijg je dus geen vals gevoel van veiligheid.
  • Hou je rookmelder ook stofvrij. Dat kan makkelijk door er af en toe met de borstel van je stofzuiger langs te gaan.
  • Een rookmelder is een goede zaak maar vergeet thuis ook je vluchtplan eens niet te testen. Iets dat we wel doen op school of op het werk, maar waar we thuis zelden aan denken. Zet je rookmelder eens aan, doe een blinddoek om en doe effectief de route eens vertrekkende van je slaapkamer. Maak bijvoorbeeld ook met je partner afspraken over wie de hulpdiensten belt, wie de kinderen uit bed gaat halen enzovoort.

Welke koop ik?

Het gamma in de doe-het-zelf zaken is vaak enorm. Maar wat is nu een goede rookmelder en welke koop je beter niet?

  • In eerste instantie kijk je naar de batterij. Is het een rookmelder met een vaste batterij of met een batterij die je kan vervangen? Ga zeker voor een vaste want eens je rookmelder aan je plafond is bevestigd ga je vaak niet meer de moeite doen om hem er af te halen, en er een nieuwe batterij in te steken. Gevolg: hij hangt omhoog met een lege batterij en heeft geen enkel nut meer. Best zelfs een toestel kopen met een batterij die je er niet kan uithalen. Bij 'batterijnood' is de batterij er anders makkelijk even uitgehaald, maar terugsteken is dikwijls een andere zaak...
  • Kies voor een toestel en batterij dat je 10 jaar garantie geeft, want dat is de normale levensduur van zo'n toestel. Vaak zijn die iets duurder dan de andere rookmelders in het gamma. Maar als je de totale kost uitrekent per jaar, valt die prijs goed mee in vergelijking met toestellen waar je jaarlijkse nieuwe batterijen moet insteken.
  • Rookmelders op stroom? Beter niet want als het brandt is het eerste dat uitvalt je schakelaar, en dan heb je niks meer aan je rookmelder.

Naast de rookmelders zie je ook wel eens CO-melders hangen maar dat is verloren geld volgens Peter Van Rossum. Als die afgaan is het vaak al te laat en daarom is het ook beter je gasinstallatie goed te onderhouden en tweejaarlijks te laten controleren. Dus te zorgen dat daar geen problemen mee zijn.

Meer info over rookmelders en brandpreventie kan je op deze website vinden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!