Rosse centjes naar de bank brengen?

dinsdag 25 september 2018 - 08:00
Er zijn te weinig rosse centjes in omloop. Wij Belgen geven de 1 & 2 eurocent muntjes amper uit. Meestal komen ze allemaal samen ergens terecht in een potje of lade. En onze schatkist heeft besloten om niet nog eens een reeks van de muntjes bij te maken omdat dat een erg dure onderneming is. Maar ze naar de bank brengen kost OOK geld!

Er zijn rosse centjes te kort, kunnen de banken die dan niet gratis aannemen? 

Neen, dat kan niet. Omdat banken onafhankelijke economische spelers zijn, mogen zij onderling geen prijsafspraken maken. Dus jouw bank mag beslissen om al dan niet tijdelijk gratis eurocentjes aan te nemen, maar de sector mag niet samen beslissen om een gezamenlijke prijs te rekenen. Ook als die prijs "gratis" is. 

Hoeveel kost het bij mijn bank om muntstukken binnen te brengen?

Dat kan erg variëren, maar meestal is het een goed idee om niet te wachten tot je een hele bérg van rosse muntjes hebt liggen. Bij de meeste banken is het gratis om op regelmatigere basis kleinere hoeveelheden munten binnen te brengen, maar worden er wel kosten aangerekend wanneer je met een hele zak muntstukken komt aandragen. 

Waarom rekenen banken een kost aan om muntstukken om te wisselen? Geld is toch geld? 

Het sorteren, tellen en transporteren/verdelen van muntstukken is blijkbaar een vrij kostelijke zaak. En die kosten kunnen rechtstreeks doorgerekend worden wanneer je muntstukken binnen brengt. Of bij jouw bank kunnen die kosten al vervat zitten in andere beheerskosten die je al betaalt. 

Waar kan ik sowieso àltijd gratis mijn kleingeld binnenbrengen? 

Bij de Nationale bank mag iedereen 1 keer per maand tot maximaal 5kg muntstukken gratis omwisselen. Dat zijn maar liefst zo'n 2173 muntstukken van 1 eurocent of 1633 muntstukken van 2 eurocent. Al mogen ze ook gewoon door elkaar zitten met er nog andere munten bij ook. 

Andere tips dan "naar de bank gaan"? 

  • Spaar ze voor het goede doel, bvb de rospot van Kom Op Tegen Kanker
  • Heel wat winkels hebben intussen ook zo'n automaat aan de kassa staan waar je je briefjes en munten rechtstreeks moet in steken om te betalen. Die toestellen nemen meestal ook een beperkte hoeveelheid rosse muntjes aan. 
  • Betaal er mee in de supermarkt. Daar zijn de "rostjes" erg welkom. Al zijn ze niet verplicht om meer dan 50 munten per betaling te aanvaarden. Dus ook hier weer: doseren!
  • Je kan ze ook bijhouden om te gebruiken als inzet bij het kaarten, als afweermiddel tegen mieren, voor grappen met mensen die trouwen... Maar dat lost natuurlijk het tekort in de winkels niet op. :) 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!