Safety First: voor elk klusje een werkhandschoen

woensdag 24 april 2019 - 08:36
Af en toe thuis klussen of zit je midden in je verbouwingen? Het is aangeraden om altijd werkhandschoenen te dragen om je handen te beschermen. Een werkhandschoen is helemaal niet duur maar het aanbod is enorm groot. Hoe maak ik de juiste keuze in de winkel? De Inspecteur doet de test voor jou!

Dé werkhandschoen bestaat niet

Het aanbod aan werkhandschoenen is enorm. Dat komt omdat er niet één handschoen is die perfect kan dienen voor elke situatie. Voor elk klusje is er een handschoen die gemaakt is uit ander materiaal en andere vezels. Een snijbestendige handschoen ziet er bijvoorbeeld totaal anders uit dan een chemische- of klinkerhandschoen. 

"Ze door elkaar gebruiken is toegestaan maar het is niet de bedoeling", zegt Tim De Mul van AB Safety. "Als je ervoor wilt zorgen dat je handschoen zo lang mogelijk meegaat en dat je een optimale bescherming hebt, kan je beter kiezen voor verschillende handschoenen. Het zal wat kosten-baten betreft op lange termijn het interessantst zijn". 

Belangrijke tip: Koop je handschoenen nooit te groot, zorg ervoor dat ze altijd een beetje aanspannen.

De Vlaming geeft per jaar zo'n €2.5 uit aan veiligheidsmateriaal. Dat is veel te weinig.

Tim De Mul, AB Safety

Veiligheidshandschoenen zijn écht veilig. Producenten moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Als er een CE-keurmerk op de handschoen staat, mag je zeker van zijn dat die voldoende getest is.

De meeste werkhandschoenen dragen ook een EN388-norm. Die norm bepaalt in hoeverre een handschoen beschermt is tegen schuren, snijden, perforeren en scheuren. In die volgorde krijgt de handschoen telkens een score.

Een mini-investering

De prijs van de werkhandschoen varieert: van een €3 tot €20, afhankelijk van het type. Niet zo heel duur in vergelijking met de mogelijke verwondingen die je aan bepaalde karweien kan overhouden. 

Je kan de handschoenen kopen bij de betere doe-het-zelf-zaak en bij speciaalzaken zoals bijvoorbeeld de plaatselijke ijzerwaren- of bouwmaterialenwinkel.

De test op Batibouw

Sven test op Batibouw verschillende types werkhandschoenen van de bekendste merken. Van elk merk hebben we een bepaald type gekozen maar weet dat elk merk wel de verschillende soorten aanbiedt. Bekijk zeker het test-filmpje onder de type handschoenen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!