Samen gaan we voor meer toegankelijkheid

maandag 6 mei 2019 - 07:30
Als je slecht te been bent, in een rolstoel zit of slecht ziet, dan verloopt een uitstap zelden zorgeloos. Er zijn letterlijk teveel drempels waar je over moet. Weet jij hoe het beter kan en hoe onze wereld toegankelijker kan worden? Stuur jouw idee in via het gloednieuwe platform 'Iedereen Wint'.

Toegankelijkheid - Iedereen Wint

Een toegankelijke samenleving waarin iedereen vlot op z'n bestemming geraakt en zonder problemen kan genieten van cultuur en sport, dat is een mooi streven. Maar de weg daarnaartoe is nog lang. De organisatie Inter werkt hard om onze wereld toegankelijker te maken. Vorig jaar vroeg de organisatie aan alle Vlamingen welke hindernissen weggewerkt moeten worden en hoe dat zou kunnen.

Dit jaar bouwt de organisatie voort op de bevindingen die uit de bevragen naar voren kwamen. De meeste inzendingen gingen over verplaatsingen, publieke omgeving, dienstverlening en vrije tijd. Daar wil Inter nu concreet mee aan de slag gaan.

De voorbije weken deed Inter een oproep. Je kon jouw idee rond toegankelijkheid insturen. 

Oorkondes voor de beste oplossing

Uit alle voorstellen heeft Inter vier winnende projecten geselecteerd. Die worden in de loop van de volgende maanden verder onderzocht. 

De bedenkers van de beste ideeën krijgen van Inter een officiële oorkonde voor de beste oplossing. Je kan de winnende ideeën hier terugvinden. 

Ideeën uitwerken en concrete stappen zetten

Een aantal ideeën die in 2018 op het platform voor toegankelijkheid werden gepost, gebeuren al. Beleidsmakers worden geregeld voor een dag in een rolstoel gezet zodat ze zelf kunnen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Er zijn ook al heel wat plekken waar er een aangepaste rondleiding is voor mensen met een hoorapparaat.

Andere ideeën die verschenen, neemt Inter ter harte. Zo komt er een samenwerking met handelsfederatie Comeos om winkels toegankelijker te maken. Het is bijvoorbeeld de bedoeling om gangen breder te maken en te kijken hoe haalbaar het is om een bediende aan te stellen die boodschappen doet voor mensen met een beperking. 

Ook op gemeentelijk vlak beweegt er heel wat. Het thema toegankelijkheid leeft. Dat zien ze bij Inter elke dag.

We merkten na de gemeenteraadsverkiezingen heel veel interesse bij gemeenten om te werken aan toegankelijkheid. We kunnen hen bijstaan in onze adviezen.

Inter

Gemeenten kunnen een samenwerkingsovereenkomst aangaan. Zo kunnen ze op een vlotte manier een beroep doen op diensten en advies van Inter. Op het einde van 2018 hadden we meer dan 90 samenwerkingsovereenkomsten met een Vlaamse gemeente of OCMW. Zes nieuwe samenwerkingen in 2018 zijn Genk, Kasterlee, Kortessem, Ledegem, Lierde en Neerpelt.

Er zijn ook gemeenten die nog een stap verder willen gaan. Die kunnen instappen in een kwaliteitstraject “naar een toegankelijke gemeente”. Dat is een groeitraject waarin het bestuur van een gemeente, samen met heel wat partners, werkt aan een proactief en geïntegreerd toegankelijkheidsbeleid.

23 gemeenten ondertekenden het bijhorende charter. In 2018 gingen acht gemeenten van start met het traject: Aalter, Dilsen-Stokkem, Hooglede, Koekelare, Roeselare, Sint-Truiden, Wevelgem en Wielsbeke. In 2019 zijn Zwevegem, Gent (nog niet ondertekend) en Ieper ook al gestart en binnenkort komt Middelkerke er nog bij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!