Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Schrijf 2020 voluit, vermijd fraude met datum

di 11 feb. - 8:26

Het is beter om het jaartal 2020 voluit te schrijven op officiële documenten. Wie gewoon 20 schrijft, riskeert dat iemand met slechte bedoelingen daarvan plots een ander jaartal maakt. Want als je die '20' aanvult met '19' of '25' bijvoorbeeld, wordt ie plots 2019 of 2025. Het is geen groot gevaar, maar het is wel een kleine moeite om misverstanden te vermijden, besluit De Inspecteur.

"De datum van vandaag? Die schrijf ik zo: 11/02/20. Is daar iets mis mee misschien?", zegt Phaedra. Op zich niet, alleen is het in dat geval mogelijk om het jaartal aan te passen in 2019 of 2023 bijvoorbeeld. "Dat klopt inderdaad," waarschuwt advocaat Hans Graux, "Het jaartal op die manier noteren kan aanleiding geven tot verwarring. Dus voluit schrijven of op zijn minst de 20 laten vooraf gaan door een weglatingsteken kan verstandig zijn. Het is zoals bij bedragen. Als je in overeenkomst te veel witruimte laat om snel een één ervoor te zetten of een nul erachter, dan krijg je plots een heel ander bedrag. " 

Voorbijgangers reageren blij als we hen erop wijzen. "Ja, het is waar. Ik ben een beetje lui geweest door gewoon 20 te schrijven", zegt iemand. Een andere is blij: "Het zou serieuze schriftvervalsing in de hand kunnen werken. Ik ben blij dat u het mij zegt, ik ga dat meteen ook aan mijn vrienden doorgeven."

Vooral tussen particulieren

Advocaat Hans Graux ziet vooral een risico bij handgeschreven overeenkomsten tussen particulieren waarbij de datum een rol speelt. Je belooft een schuld te vereffenen voor een bepaalde datum of een goed terug te bezorgen bijvoorbeeld. De beste raad is om een overeenkomst in minstens zo veel exemplaren op te stellen als er partijen zijn. Zo hebben zowel jij als de tegenpartij het originele document en kan een rechter bij discussie beter inschatten wat de echte versie is. 

Helemaal voluit? 

Schrijf je dan beter 'elf februari tweeduizend twintig'? Nee, dat gebeurt wel eens met bedragen in overeenkomsten om alle misverstanden te vermijden, maar fraude met data komt niet zo heel vaak voor. Bovendien is schriftvervalsing een misdrijf dat zwaar bestraft wordt. Mocht er toch ooit een discussie van komen, kan je ook andere bewijzen aanbrengen. E-mailuitwisseling van voor de transactie, betalingsbewijzen, getuigenverslagen van andere aanwezigen, ...

Het gevaar is dus inderdaad niet groot. Tegelijkertijd is het een kleine moeite om het wel voluit te schrijven. Zo maken goeie afspraken in 2020 ook goeie vrienden!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet