Slikken we binnenkort allemaal de coronapil? "Helpt vooral om te voorkomen dat je in het ziekenhuis belandt"

woensdag 21 april 2021 - 09:22
Heb je een hoogrisicocontact gehad met iemand die plots corona blijkt te hebben? Dan kan je binnenkort misschien een morning-after-coronapil nemen. Hoe werkt die pil? Is het hoopgevend nieuws? En wanneer ligt ze in de apotheek? Koen Wauters van VRT NWS geeft uitleg bij De Inspecteur.

Er wordt niet alleen massaal onderzoek gedaan naar coronavaccins. Wetenschappers werken ook aan een coronapil. "Het gaat dan om middelen die je kan innemen na een besmetting, om te voorkomen dat je in het ziekenhuis belandt", legt wetenschapsjournalist Koen Wauters uit.

Er zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van een medicijn om een coronabesmetting te kunnen vertragen. Ook in ons land wordt er onderzoek gedaan. "Vooral met een kankermedicijn Leukine. Dat zou COVID-19 vertragen. Al is dat geen pil, maar een vernevelaar die je moet inademen."

Hoe werkt het?

"De coronapil heeft vooral de bedoeling om te werken als virusremmer", zegt Koen Wauters. "Zo'n middel vertraagt de vermenigvuldiging van het virus in ons lichaam. Dat geeft onze weerstand meer tijd om te reageren." Maar toch moeten we volgens Koen Wauters realistisch zijn. "Wie al in het ziekenhuis ligt, zal niet meer geholpen zijn met de coronapil."

Het geneesmiddel is vooral interessant voor patiënten die nog niet ernstig ziek zijn. "Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt wel dat helpt voorkomen dat mensen in het ziekenhuis belanden. Vooral dan voor risicogroepen zoals ouderen of mensen die zwaarlijvig zijn of diabetes hebben."

De coronapil helpt vooral om te voorkomen dat risicopatiënten in het ziekenhuis terecht komen na een besmetting.

Koen Wauters

Hoe gebruik je de coronapil?

De coronapil is dus geen wonderoplossing tegen COVID-19. Maar ze kan wel degelijk nuttig zijn als je ze tijdig inneemt. "Je neemt zo'n pil best zo snel mogelijk. Onmiddellijk nadat je ontdekt dat je knuffelcontact corona heeft als als je een risicocontact hebt gehad met iemand die besmet blijkt te zijn. Je kan het ook innemen als je zelf positief test of als je symptomen vertoont." 

Preventief zo'n pil nemen, heeft volgens Koen Wauters geen zin. "Je moet die niet innemen als je een avondje op café gaat. De coronamaatregelen respecteren blijft belangrijk."

Voor alle duidelijkheid: de pil is er ook nog niet. "De allereerste coronapillen zullen pas ten vroegste in het najaar op de markt komen. Alles hangt af van de resultaten van de studie." Over de prijs is er nog geen informatie. "Maar ik verwacht dat het vergelijkbaar zal zijn met andere middelen tegen de griep. Voor drie pilletjes Tamiflu betaal je 16 euro."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!