Smaaktest: frikandel

frikandel
De gehaktworst is nog altijd één van de populairste frituursnacks van ons land. Maar welk merk heeft de lekkerste?
Lees ook: Smaaktest: sinaasappellimonade zonder prik

In Antwerpen en Vlaams-Brabant heet hij ‘curryworst’, in Limburg ‘lange hamburger’, maar in Oost- en West-Vlaanderen noemen ze de gefrituurde gehaktworst bij z’n juiste naam: de frikandel. Dat was trouwens ooit de merknaam van een Nederlandse producent.

Top 5

 1. Primo (Aldi) – 1.42 euro/kg
 2. 365 Delhaize – 1,42 euro/kg
 3. Beckers – 4,06 euro/kg
 4. Mora – 2,55 euro/kg
 5. Everyday (Colruyt) – 1,41 euro/kg
frikandel: wat zit er in?

Karton?

Over de ingrediënten van een frikandel doen de wildste geruchten de ronde. Maar Dr. Annick Verween kan jou enigszins geruststellen.

 • Een frikandel bestaat voor meer dan de helft uit vlees. Bij alle frikandellen uit de test is dat een mix van varken en kip.
 • Het varkensvlees is vaak varkensspek. Dat geeft wat meer pit aan het neutraal smakende kippenvlees.
 • Stel je bij dat kippenvlees trouwens geen mooie filet voor, maar separatorvlees. De kleine stukjes die na het fileren van de kip nog aan het karkas hangen, worden er onder hoge druk afgespoten.
 • Separatorvlees oogt niet zo smakelijk: het is een soort dikke roze brij. Maar op die manier wordt dat vlees tenminste wel nog gebruikt. Dat heet met een mooi woord ‘opwaardering van een reststroom‘.

Niet de gezondste hap ter wereld

 • Iedereen weet dat de frikandel tot de restgroep behoort in de voedingspiramide, de producten die je beter niet te vaak eet.
 • Op nutritioneel vlak valt het nochtans nog mee volgens de verpakking: 193 à 232 kcal per stuk.
 • Maar pas op: de calorieën die vermeld worden op de verpakking gelden altijd voor het product in onbereide toestand. Bij het frituren komen er dus nog een heel pak calorieën bij.
 • De winnaar was te voorspellen: Primo bevat de meeste calorieën, de meeste vetten én de meeste suikers.
 • Gemiddeld zit er in een frikandel 1 klontje suiker, en dat is blijkbaar wel doorslaggevend: Everyday heeft er het minste van en eindigt laatste.
 • Voor de rest in de ingrediëntenlijst ook veel smaakversterkers, antioxidanten, voedingszuren, stabilisatoren tegen de verkleuring, varkensvet, kruiden en specerijen.
 • Beckers scoort qua samenstelling voor alle ingrediënten heel gemiddeld, terwijl Delhaize de minste calorieën ven vetten bevat maar wel het meeste zout.
 • Mora bevat het minste zout van allemaal, maar wel de meeste verzadigde vetten.
 • Zowel Primo, Everyday van Colruyt, 365 van Delhaize en Beckers worden gemaakt bij het bedrijf Izico in de buurt van Maaseik.
 • Alleen Mora zet geen producent op de verpakking. Die komt waarschijnlijk uit een andere fabriek.

dit is een test dit is een test  dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test 

dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test dit is een test 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!