Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest gehaktballen: de allergoedkoopste wint

smaaktest

ma 25 mrt. - 7:30

Geen zin om zelf gehaktballen te rollen? Je kunt ze ook gebakken kopen in de supermarkt. En volgens de 100 proevers van het smaakpanel hoeft dat niet veel te kosten.
Gehaktballen: ze zijn niet allemaal even groot.

Top 5:

  1. Everyday (Colruyt) - 3,94 euro/kg
  2. Aubel - 10,57 euro/kg
  3. Saint-Alby (Lidl) - 5,19 euro/kg
  4. Carrefour - 7,76 euro/kg
  5. Délifin (Aldi) - 5,53 euro/kg

De ene bal is de andere niet

Veel verschil tussen de 5 merken deze keer. Om te beginnen: de grootte van de balletjes.

  • Bij Aubel weegt een bal bijvoorbeeld 85 gram, Everyday heeft dan weer de kleinste: 60 gram per stuk.
  • Maar in zo’n balletje van Everyday zitten wel de meeste calorieën: 312 per 100 g.
  • Verder heeft Everyday ook het meeste vet: 26 gram per 100 g – dat is dus meer dan een kwart!
  • Daarvan zijn er 9,5 g verzadigde (dus ongezonde) vetzuren.
  • Everyday is ook de enige die kardemon-aroma op het etiket zet.

Suiker

  • Maar de balletjes van Everyday bevatten ook de meeste suiker
  • De proevers vinden dat blijkbaar ook belangrijk, en in bepaalde traditionee recepten wordt ook wel suiker gebruikt.
  • Maar bij Everyday is dat dus 3 gram per 100 g.
  • Délifin eindigt dan weer laatste met 1,1 gram suiker per 100 g.
  • Je zou dus kunnen besluiten dat meer suiker bijdraagt tot de goeie smaak.

‘Luikse’ ballen

Alle geteste gehaktballen worden gemaakt in ons land.

  • Everyday en Saint-Alby komen van bij dezelfde producent in Moeskroen, maar zijn zeker niet identiek.
  • Saint-Alby noemt ze wel ‘Luikse’ bouletten, maar hun balletjes komen dus helemaal van de andere kant van het land.
  • De term Luiks verwijst hier naar de Luikse stroop die ze gebruiken, al vind je die wel niet direct terug in de ingrediëntenlijst.

Veel bal, weinig vlees

  • Alle balletjes worden gemaakt met varkensvlees, maar de percentages schommelen enorm.
  • Délifin bevat bijvoorbeeld 89% vlees, de balletjes van Carrefour maar 44%, dus minder dan de helft.
  • Bij Carrefour is ingrediënt nummer 2 water, maar alle merken hebben heel lange ingrediëntenlijsten.
  • Een groot deel van al die balletjes is ook gewoon tarwebloem of paneermeel.
  • En verder bevatten ze allemaal ook mooi boeketje E-nummers: conservatoren, stabilisatoren, antioxidanten en emulgatoren.
  • Aubel en Carrefour kleuren ook wat bij, met respectievelijk karmijn en karamel. 

Met mate

  • Dit soort 'ultrabewerkte' vleeswaren zit in de rode restgroep van de voedingsdriehoek.
  • Volgens het voedingsinformatiecentrum kijk je er best mee uit.
  • Als je er 50 gram of meer per dag van eet, loop je een hoger risico op darmkanker, beroertes of diabetes type 2.
  • De wetenschap vermoedt dat dat niet aan het vlees zelf ligt, maar aan de bewerking ervan.
  • Tijdens het opwarmen, braden... zouden er schadelijke chemische componenten gevormd worden. 
  • Ook vers gehakt zit in de rode restgroep, maar het is toch net iets gezonder omdat je het vlees thuis minder bewerkt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet