Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: groene pesto

ma 31 okt. - 9:56

Toch verrassend wat er allemaal in een potje groene pesto zit. Maar vooral wat er niét in zit.
Vijf potjes "pesto", maar lees eerst eens de ingrediëntenlijst...

Groene pesto, da’s toch die beroemde Italiaanse saus op basis van basilicum, olijfolie, zout, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en look? Wel, de producenten hebben daar duidelijk een andere mening over.

Blind geproefd

Allereerst liet de Inspecteur 100 mensen los op 5 verschillende merken groene pesto. De vraag was simpel: welke vind je de lekkerste? Dit werd hun top 5:

  1. Albert Heijn Basic – 4,79 euro/kg
  2. Boni (Colruyt) – 5,16 euro/kg
  3. Bertolli – 16,59 euro/kg
  4. Delhaize – 9,74 euro/kg
  5. Miracoli – 16,15 euro/kg

Ze zullen het in Italië niet graag horen, maar de lekkerste pesto komt volgens de proevers dus uit een Nederlandse supermarkt. En het is nog de goedkoopste ook.

B-acteurs

Als je versgemaakte groene pesto vergelijkt met een spetterende musical, dan is potjespesto die voorstelling waar bijna alle acteurs vervangen worden door hun understudy.

Dr. Annick Verween schrok zich letterlijk een hoedje toen ze de 5 ingrediëntenlijsten las: “De winnaar bevat eigenlijk maar 1 (of anderhalf) van de oorspronkelijke ingrediënten. In de pesto van Albert Heijn zit niks van olijfolie, pijnboompitten of Italiaanse kaas. En dat is voor veel van die andere potjes hetzelfde.”

Basilicum zit er gelukkig wel overal in, maar voor de rest opteren de producenten zo veel mogelijk voor goedkopere ingrediënten. Verween: “Allemaal gebruiken ze zonnebloemolie in plaats van olijfolie. Bij Bertolli en Boni zit er wel een beetje olijfolie in, maar die staat dan ergens achteraan de ingrediëntenlijst, terwijl de zonnebloemolie vooraan staat. het aandeel zonnebloemolie is dus veel groter.”

In plaats van pijnboompitten gebruiken de producenten dan weer allemaal de veel goedkopere cashewnoten. “Bij Boni, Delhaize en Bertolli zitten er weliswaar een beetje pijnboompitten in - Bertolli pakt daar ook graag mee uit op de verpakking. Maar als je dan kijkt in de lijst, is het maar 0,5%. Terwijl de cashewnoten als vierde staan in de opsomming.”

En ook de Parmezaanse kaas is ver te zoeken: “Geen enkele gebruikt het origineel. Ze kiezen stuk voor stuk voor goedkopere Italiaanse kazen als Grana Padano of Pecorino. Albert Heijn schrijft zelfs gewoon ‘kaas’. Het zou me sterk lijken mocht die dan uit Italië komen.”

Jaja: suiker!

De proevers hebben zich waarschijnlijk in de luren laten leggen door de allergoedkoopste van alle producententrucs: 'we kappen er gewoon suiker bij, want dat lusten de mensen graag'. Veel suiker zelfs.

Annick Verween: “Ongelofelijk maar waar. In zo’n potje van Albert Heijn zitten bijna 3 klontjes. De andere producenten voegen ook wel zoetigheid toe, maar bijlange niet zoveel als de winnaar. Delhaize bevat bijvoorbeeld maar een kwartklontje per potje - het laagste suikergehalte van de 5.”

Annick zag trouwens nog iets dat eigenlijk helemaal niet in groene pesto thuishoort: “Elk merk, zonder uitzondering, doet er ook aardappelvlokken bij. Wellicht om de textuur wat te verstevigen. Op zich logisch in de voedingssector, maar het blijft toch vreemd, aardappelbestanddelen in pesto.”

De prijs voor de meest eerlijke producent gaat wel naar Delhaize. “Die zegt duidelijk in de ingrediëntenlijst dat het een bereiding is van basilicum en zonnebloemolie. En de foto op het potje toont behalve pijnboompitten ook cashewnoten.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet