Smaaktest: tonijn in eigen nat

maandag 20 februari 2017 - 08:00
blik tonijn
De kans is groot dat jij een blikje tonijn in huis hebt. Maar kunnen onze kleinkinderen dat straks ook nog zeggen?

Voorlopig vind je nog blikjes tonijn in eigen nat in elke supermarkt. Dit is de lekkerste volgens het smaakpanel van De Inspecteur:

Top 5

 1. Imperial – 26,36 euro/kg
 2. Saupiquet – 17,67 euro/kg
 3. Rio Mare – 23,75 euro/kg
 4. Zapi (Aldi) – 6,39 euro/kg
 5. Everyday – 7,03 euro/kg

Opvallende prijsverschillen tussen de merken, maar de 3 duurste komen er toch als beste uit. Maar is het wel zo'n goed idee om tonijn te eten?

Supervis! Maar...

Dr. Annick Verween kreeg ook een opleiding als marien bioloog. Ze vindt tonijn een ronduit fantastisch product, maar laat de vis zelf toch links liggen.

 • Tonijn is vetarm maar rijk aan vitamine B12, B3, B6 en D. Daarnaast bevat het ook mineralen, kalium, fosfor, jodium, selenium.
 • Op zich een heel gezonde vissoort dus. Alleen: de tonijn is nog altijd bedreigd.
 • Het is het ergst gesteld met de blauwvintonijn: die is pas geslachtsrijp na heel wat jaren, en wordt vaak al voor die leeftijd gevangen.
 • Gelukkig bevat geen enkel blikje tegenwoordig nog blauwvintonijn, wel geelvintonijn (te herkennen aan de gele vinnen), of skipjack (gestreept)
 • Die 2 soorten worden niet zo groot worden en zijn sneller geslachtsrijp. 
 • Maar... de situatie is daarom niet helemaal rooskleurig: als blauwvintonijn op de schaal van bedreiging een 10 op 10 scoort, dan krijgen de 2 andere soorten nog altijd een score van 7 op 10.

  Wil je toch absoluut tonijn eten?

  Check dan op de verpakking waar en op welke manier hij gevangen werd.

  De tonijn van winnaar Imperial komt bijvoorbeeld uit Spanje, terwijl Saupiquet uit Equador komt. Groot verschil. Everyday van Colruyt haalt hem zelfs uit Papua Nieuw-Guinea. Er zitten dus vaak heel veel kilometers in zo’n blikje.

  En kies ook voor tonijn die gevangen werd met lijnen.

  Netten zijn nefast voor het milieu: heel veel andere zeedieren laten het leven als bijvangst.

  Laat je trouwens niet vangen door het logo ‘dolfijnvriendelijk’. Daar is geen enkele vorm van controle op: elke visser die beweert aan de voorwaarden te voldoen, kan het logo aanvragen tegen betaling.

  Ook op dat vlak dus betere punten voor winnaar Imperial (gevangen met lijnen), in tegenstellig tot bijvoorbeeld Everyday van Colruyt, die gevangen wordt met ring- en kruisnetten.

  Tip

  Check de Viswijzer of download de viswijzer-app. Zo heb je altijd een overzicht bij van hoe duurzaam elke vis gevangen werd.

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!