Smart 'smartfonen'

dinsdag 19 maart 2013 - 08:15
smartphones
: Of we het nu willen of niet: de kans is groot dat onze volgende mobiele telefoon een smartphone zal zijn. Dus kunnen we maar beter op de hoogte zijn, dacht Inspecteur Decaluwé. Eerste vraag: wat is

: Of we het nu willen of niet: de kans is groot dat onze volgende mobiele telefoon een smartphone zal zijn. Dus kunnen we maar beter op de hoogte zijn, dacht Inspecteur Decaluwé. Eerste vraag: wat is dat precies een smartphone?

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een telefoon waar je applicaties (of apps) kan op installeren en waarmee je mobiel op het internet kan. Meestal hebben smartphones een touchscreen, soms ook een toetsenbord.Operating system

Er zijn drie operating systemen op smartphones : iOS (van apple), Android (Samsung en HTC oa) en Windows Live (bij Nokia).
Elk operating system heeft zijn voor- en nadelen. Hoogleraar Abdoulah Touhafi zegt dat het nieuwste Windows Live systeem nog kinderziekten heeft en dat meer mensen Apple of Android gebruiken en dat dat voor beginners toch meer aangeraden is.


Applicaties

De apps kan je kopen in een online winkel, die op je smartphone staat. Sommige zijn gratis, gemiddeld kosten ze 1 euro.
Bij Apple worden alle apps gecontroleerd. Bij Android niet waardoor er soms apps zijn die de privacyregels schenden of je smartphone kunnen doen crashen.


Je abonnement

Als je een smartphone koopt, neem je best een aangepast abonnement of tariefplan. 250 MB is meer dan genoeg voor mails checken en facebooken. Als je vaak op YouTube of skype zit, neem je best wat meer MB. Let er op dat je tariefplan je per volume of MB aanrekent en niet per keer dat je op internet gaat – want zo kan je veel geld onnodig kwijtspelen.


Gratis WiFi

Een tip is : zorg dat je zoveel mogelijk op gratis draadloze verbindingen surft.
Via deze link kan je gratis wifispots op een kaartje zien.
Zowel bij Belgacom als bij Telenet kan je met je paswoord op een hotspot.


Slimme Instellingen

Stel je smartphone zo in dat hij niet elke 5 minuten de mail checkt. Je kan ervoor kiezen om handmatig je mail te checken, alleen als jij dat nodig vindt. Of je kan instellen dat er elk uur eens gechecked wordt.
In het buitenland zet je best je dataverbinding of roaming uit.
Hier vind je voor elke smartphone een handige handleiding.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!