Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smartphone: fototoestel, maar nog geen echte gps

do 17 jan. - 6:00

Steeds meer mensen zetten tegenwoordig de stap van de gsm naar de smartphone. Logisch, want de mogelijkheden worden steeds groter. Maar is de ingebouwde fotocamera en de standaard-gps van zo'n smart
smartphone

Steeds meer mensen zetten tegenwoordig de stap van de gsm naar de smartphone. Logisch, want de mogelijkheden worden steeds groter.

Een smartphone vervangt intussen al heel wat toestellen - horloges of wekkers worden bijvoorbeeld opvallend minder verkocht. Dat je er overal mee kan surfen is natuurlijk ook handig, en de zondvloed aan nieuwe 'apps' (applicaties die je kan downloaden via het internet) biedt ongekende mogelijkheden.

Maar is de ingebouwde fotocamera en de standaard-gps van zo'n smartphone dan ook even straf als de toestellen die we daar vroeger voor hadden?



Foto

Uit verschillende tests blijkt dat heel wat camera's in smartphones intussen niet zo veel meer moeten onderdoen voor sommige compactcamera's. Uiteraard zijn er belangrijke verschillen, waardoor smartphones altijd wel minder goed zullen presteren.

Hun lichtgevoelige sensor is bijvoorbeeld een pak kleiner, en dat zorgt ervoor dat zelfs de duurdere toestellen moeite blijven hebben met het fotograferen van minder belichte omgevingen. Foto's bij daglicht scoren daarentegen bij heel wat toestellen wel goed.

Nog een nadeel bij een smartphone: je kan de instellingen vooraf niet - of nauwelijks - zelf bepalen. Je moet dus op het knopje drukken en hopen dat het goed komt. De lens is ook vaak minder goed dan die van een compactcamera, waardoor de inzoom-mogelijkheden beperkt zijn. En in vergelijking met een echte fotocamera valt de ingebouwde flitser ook vaak tegen: minder sterk en minder goed af te regelen (vaak is het alles of niets).

Maar echt slecht zijn ze nu ook weer niet en een groot voordeel is dat je je foto's meteen kan uploaden naar het internet om ze te delen of door te sturen. Bovendien zijn er intussen heel wat apps voorhanden waarmee je je foto's meteen kan bewerken. Er worden tegenwoordig meer foto's genomen dan ooit tevoren, allemaal dankzij de smartphone.

Alles bij elkaar genomen is die smartphone dus steeds vaker een waardig alternatief voor een fototoestel. Als jouw camera sowieso toch altijd op de standaardinstelling staat, dan zal je er waarschijnlijk evenveel plezier aan beleven.

Uiteindelijk hangt alles af van wat je wil fotograferen en wat je wil doen met je foto's: wil je ze online delen dan is smartphone-kwaliteit zeker goed genoeg. Als je ze liever laat afmaken (zeker op A4-formaat of groter), dan kies je toch beter voor een echte camera.

Kies voor je comfort - en als je budget het toelaat - voor een smartphone met een cameraresolutie van minstens 5 megapixel. Zo kan je die ene prachtige foto toch mooi laten afdrukken als je wil.

Test sowieso het toestel uit voor je het koopt. De beste test om te zien of een camera waarheidsgetrouwe kleuren produceert, is een foto nemen van een gezicht. Je gaat dus beter met z'n tweetjes een smartphone kopen.

GPS

Een iets minder rooskleurig verhaal bij de gps. Daar zijn de meeste smartphones nog niet opgewassen tegen hun voorgangers, de losse gps-toestellen.

Alle gps-systemen werken volgens dezelfde technologie, dus ook die in een smartphone. Die hebben zelfs nog wat extra mogelijkheden om een positie te bepalen (wifi, driepuntsmeting via gsm-masten). Ook wel handig natuurlijk, dat je altijd een gps op zak hebt.

Alleen laat hij het vaak op enkele belangrijke punten afweten. De batterij gaat beduidend minder lang mee - kan knap vervelend zijn als je geen kabeltje hebt om bij te laden in de wagen.

Ook vervelend dat het scherm bij de meeste toestellen het licht reflecteert, zodat je door de zon de aanwijzingen niet kan zien als je aan het rijden bent. Vooral ook omdat de luidspreker vaak te stil is om de gps-stem duidelijk weer te geven in een rijdende auto. Een smartphone blijft in de eerste plaats gemaakt om aan je oor te houden.

Zo'n ingebouwde gps kan volgens twee principes werken: offline en online. Bij een offline-systeem staan alle kaarten en andere benodigdheden op het toestel zelf. Die nemen wel flink wat schrijfruimte in beslag en geven soms geen up-to-date informatie weer. Je moet ze dus zelf bijwerken.

Bij online-systemen heb je dat probleem niet: die informatie komt altijd recht van het internet - verser kan niet! Alleen: als je daarmee naar het buitenland rijdt, moet je ook dààr verbinding maken met het internet. Roaming dus, en dat is nog altijd duur.

Bovendien is de precisie van een smartphone-gps vaak niet zo groot en vertonen de meesten een eerder onaangename bijwerking: als je opgebeld wordt, blijft de gps aanwijzingen geven alsof er niets aan de hand is. Knap vervelend als je net de baas aan de lijn hebt.

Bovendien moet je vaak de gps-applicatie weer volledig heropstarten na een basishandeling als bellen of een sms versturen. Je kiest sowieso beter voor een snel toestel, want de gps-berekeningen die het zal moeten maken zijn niet van de poes.

De gps-producenten voelen de hete adem van de smartphone in hun nek, en hebben niet stilgezeten. Als je weet dat je voor een heel degelijk los gps-toestel vaak maar 100 euro betaalt, is de keuze snel gemaakt. Voorlopig toch nog...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet