Smartphone op de achterbank, ja of nee?

dinsdag 9 juli 2019 - 09:25
Heb je binnenkort een lange autorit naar het zuiden voor de boeg met hele gezin? Kinderpsychiater Lieve Swinnen geeft tips hoe je ook de smartphone een plaats geeft op de achterbank.

Of je zoon of dochter te veel tijd besteedt op dat kleine schermpje, kan je makkelijk inschatten door de hele tijdsbesteding in beschouwing te nemen. "Het belangrijkste is dat je kijkt wat je kind offline doet. Als je kind nog voldoende offline afspreekt met vriendjes en vriendinnetjes, nog gaat sporten, enzovoort, dan is dat online gebeuren niet dramatisch. Maar als je kind zijn of haar sociale contacten beperkt, niet meer mee eet aan tafel, dan is er wel een probleem."

Het is niet realistisch om de smartphone de hele rit te verbieden.

Lieve Swinnen

Op vakantie in de auto valt er natuurlijk niet bijzonder veel te beleven offline, wat de smartphone erg aanlokkelijk maakt. "Het is niet realistisch om de smartphone de hele rit te verbieden. Probeer eerder de rit te verdelen in blokken waarin je bijvoorbeeld eens samen naar een afspeellijst met muziek luistert, dan weer een blok waar iedereen alleen de smartphone gebruikt."

Ook belangrijk, wees als ouder consequent in de regels die je oplegt aan je kinderen. Ga zelf geen spelletjes zitten spelen op je gsm of eindeloos zitten scrollen als je kinderen dat ook niet mogen.

Meer tips

Er zijn veel manieren om je smartphone wat vaker aan de kant te leggen. Op reis, maar ook in het dagelijkse leven.

Vind inspiratie op de site van Kop Op!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!