Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smartspeakers kunnen een meerwaarde zijn voor je leven, maar Google luistert mee: "Je betaalt met je gegevens”

ma 14 jun. - 6:57

Luidsprekers die verbonden zijn met het internet en die je kan bedienen met je stem, ze bestaan tegenwoordig in alle geuren en kleuren. Maar twee schieten er echt uit: enerzijds Google Home, de luidsprekers die door Google zelf worden gemaakt. En anderzijds Amazon Alexa, de luidspreker van de retail-reus Amazon. "Ze zijn goedkoop en handig in gebruik, maar let op: Google luistert mee", waarschuwt Loutfi Belghmidi bij de Inspecteur.
Google home
© Unsplash

Op (bijna) elke vraag een antwoord 

Smartspeakers werken met Artificiële Intelligentie. "Het is een schitterende technologie die verbonden is met het internet en je kunt er gesprekken mee voeren", legt technologiejournalist bij VRTNWS Loutfi Belghmidi uit.

Als je een vraag stelt, krijg je een antwoord. Je zegt bijvoorbeeld ‘Hey Google, welk weer wordt het vandaag?’ of ‘Wat heb ik allemaal in mijn agenda staan?’ En dan zoekt die smartspeaker online voor jou het antwoord op. Je kan de speaker zelfs vragen om een mop te vertellen. Het zijn wel heel flauwe moppen.”  

Recept van lasagne of lasagne kopen online  

Je kunt met je smartspeaker echt een gesprek voeren, maar er zijn volgens Loutfi nog meer mogelijkheden: “Stel, je bent aan het koken, en je wil een recept van een goeie lasagne, dan vraag je dat gewoon aan je luidspreker."  

Je kunt er zelfs dingen mee kopen online. "Het is geen toeval dat net Amazon zo’n toestel op de markt heeft", zegt Belghmidi. "Dat bedrijf merkt dat mensen met een slimme luidspreker sneller dingen bestellen in hun webshop. Amazon heeft intussen speakers uitgebracht met een scherm, zodat je ook kan zien wat je bestelt. Nest van Google heeft dat intussen ook."

Google werkt bijvoorbeeld samen met Colruyt. "Je kunt de speaker gebruiken om te shoppen in de Colruyt app. Bpost en de bank ING gebruikten de speaker ook een tijdlang, maar die hebben dat nu even on hold gezet tot het systeem volledig op punt staat.“ 

Even de kinderen roepen

Je smartspeaker kan ook toestellen bedienen. "Hij wordt dus een beetje jouw assistent", vertelt Loutfi: “Je kunt er bijvoorbeeld je robotstofzuiger mee aanzetten, of het licht dimmen. En als er iemand aan de deur belt, kun je dat zien op jouw scherm.” 

Loutfi heeft er zelf verschillende in huis staan. Hij gebruikt ze bijvoorbeeld om met de kinderen te communiceren: “Als ik hen moet roepen wanneer ze op zolder aan het gamen zijn, doe ik dat gewoon door te zeggen “Hey Google, bel de zolder”. 
 

Let op. Als het gratis of goedkoop is, betaal je met je gegevens.

— Loutfi Belghmidi, technologiejournalist bij VRTNWS

Smartspeakers zijn nog niet zo populair  

Smartspeakers zijn vandaag nog niet zo populair. “Je kunt niet spreken van een stormloop, maar er worden er wel meer en meer van verkocht. In het begin werkten ze alleen in het Engels. Sinds een jaar of twee doen ze dat ook in het Nederlands en ze worden steeds beter.”

Vooral Google Home is populair. Amazon Alexa doet het iets minder goed bij ons. "Er zijn verschillende prijsklassen, maar een basismodel kost rond de 50 euro. Dat is niet duur voor een toestel vol met spitstechnologie.” 

Volgens Belghmidi zullen smartspeakers in de toekomst alleen maar populairder worden: “Dit soort toestellen zal ingang vinden in onze huizen. Het is een logische evolutie in de manier waarop we met technologie omgaan.”

Google luistert mee   

"Let op: als het gratis of goedkoop is, betaal je met je gegevens", waarschuwt Loutfi. “De luidsprekers van Google verzamelen gigantisch veel info over ons. Daarmee kunnen ze ons dan gerichte reclame sturen.“
 
Een tijdje geleden bracht VRTNWS aan het licht dat Google effectief meeluistert naar wat er allemaal in je huis gebeurt. Loutfi:  “Achter de Google Assistant zitten echt mensen van vlees en bloed die meeluisteren. Dat is volgens Google puur functioneel: ze moeten de gesprekken beluisteren om het toestel te helpen om de juiste inschatting te maken. Als je bijvoorbeeld de weg naar de gemeente Lille vraagt, mag de speaker jou niet per ongeluk naar Lille in Frankrijk sturen."

Die afluisteraars wisten wel niet wie er aan de andere kant van de lijn was, maar de controverse deed Google wel beseffen dat we dit soort dingen niet meer pikken. "Ondertussen kan je de speaker met een knopje afzetten wanneer je het niet gebruikt, zodat hij niet per ongeluk meeluistert", geeft Loutfi mee.

Conclusie

"Smartspeakers kunnen een meerwaarde zijn voor je leven", zegt Loutfi: “Maar besef dat je betaalt met je gegevens. Als je dat geen fijne gedachte vindt, is een smart speaker misschien niet echt iets voor jou.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet