Speelgoed bestellen? "Doe het nu of het is te laat"

vrijdag 20 november 2020 - 16:00
De fysieke speelgoedwinkels zijn dicht, dus moet Sinterklaas nu zijn speelgoed online of telefonisch bestellen. "De speelgoedsector is hier niet op voorzien," zegt Sven Pichal daarover in De Markt op Eén. "In de drukste weken van het jaar moeten zij 100 procent op afstand verkopen, dat is ongezien." Ook Bpost laat weten dat een klein percentage van pakketjes niet op tijd geleverd zal worden.

Speelgoed is niet-essentieel volgens de coronamaatregelen van de regering. De speelgoedwinkels moeten dus dicht blijven. Je kan speelgoed alleen maar online of telefonisch bestellen. Je kunt het laten leveren of afhalen aan de winkel, maar de winkel binnengaan mag niet. Daarbovenop komt dat het najaar traditioneel al een drukke periode is voor webshops en pakjesdiensten, zeker sinds de komst van Black Friday en Cyber Monday. Die koopjesdagen vallen dit jaar op vrijdag 27 november en maandag 30 november.

Druk, drukker, drukst

Grote speelgoedketens raden aan om op zeker te spelen en ten laatste dit weekend of begin volgende week te bestellen. “Als je kind de sinterklaasbrief al klaar heeft, dan zou ik hem nu versturen”, zegt Dreamland-woordvoerder Dieter Struye, “Anders wordt het speelgoed misschien pas geleverd na 6 december”. Dreamland raadt ook aan om in de mate van het mogelijke de bestelling zelf af te halen. “Het vervoer tussen onze filialen hebben we zelf in de hand, en in onze winkels is de stock aanwezig. Als je kiest voor een thuislevering via onze partner Bpost lopen de wachttijden soms op tot 10 dagen of zelfs 2 weken.” 

Ook speelgoed- en seizoenswinkel Fun raadt klanten aan nog dit weekend te bestellen. "Voor wie deze week nog bestelt, kunnen we de levering nog garanderen in november of de eerste dagen van december.”

Bpost: "Klein percentage niet meer thuis geleverd"

Bpost wijst erop dat die leveringstermijn niet enkel en alleen oploopt omdat het bij hen druk is. “Zo’n leveringstermijn van 2 weken is zeker niet het gemiddelde. En daarin zit ook de tijd die een keten als Dreamland zelf nodig heeft om je bestelling te verwerken,” zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo. “90% van onze pakjes wordt nog altijd dezelfde dag behandeld in ons sorteercentrum en de dag erop uitgereikt.” Bpost heeft sinds de vorige lockdown 800 extra medewerkers in dienst genomen. “Daar komen deze eindejaarsperiode nog 2.700 tijdelijke krachten bij." Toch heeft Bpost vrijdagmiddag laten weten dat ze een klein percentage pakketten niet thuis geleverd zal kunnen krijgen en verwijst mensen naar afhaalpunten.

We verwerken op sommige dagen nu al 520.000 pakjes per dag, even veel als op de recorddagen tijdens de eerste lockdown. Volgende week ronden we de kaap van 600.000. 

Veerle Van Mierlo, woordvoerder van Bpost

“We hebben 2.500 punten waar je vaak ook ’s avonds en in het weekend je pakket kunt gaan afhalen: postkantoren en -punten en zelfs pakjesautomaten en nu starten ze uitzonderlijk ook een samenwerking op met Decathlon. Als je toch voor thuislevering kiest, geef dan zeker je voorkeuren aan.” En volgens Bpost mag je ook vertrouwen op de informatie van een webshop: "Als een winkel een verwachte leveringsdatum opgeeft, is de kans heel groot dat je de bestelling ook effectief op die dag in handen krijgt. Webshops hebben daar doorgaans een heel realistisch beeld van.”

Afhalen dan maar?

Veel speelgoedwinkels bieden de optie aan om je speelgoed online te bestellen en vervolgens in de winkel de gaan afhalen. De zogeheten click & collect. Dat is vaak de snelste optie, al lopen de wachttijden daar intussen ook op. Barbara laat De Inspecteur bijvoorbeeld weten dat haar bestelling bij Dreamland pas na 7 dagen zal klaarliggen. “Dat kan,” zegt woordvoerder Dieter Struye. “We passen onze termijnen voortdurend aan. Het kan 4 dagen zijn, maar bijvoorbeeld ook 7 dagen, afhankelijk van de drukte.”

"Kleine zelfstandige is flexibeler"

De Sint moet er dus op tijd bij zijn, tenzij hij nog een zelfstandige speelgoedwinkel in de buurt heeft. Ook daar kun je vaak online of telefonisch bestellen, en daar staat de bestelling vaak sneller klaar. Renilde Mertens van speelgoedwinkel Mertens in Kessel-Lo bij Leuven garandeert bijvoorbeeld dat je bij haar speelgoedwinkel je bestelling de volgende dag al kan afhalen. “Ik geef het zelf af aan de deur. Als je dan toch liever nog iets wilt veranderen - een andere kleur bijvoorbeeld - dan is het voor mij maar een kleine moeite om dat snel aan te passen.”

Hoe dan ook: wil je zeker zijn dat de Sint nog aan jouw favoriete speelgoed geraakt? Bestel dan liever dit weekend of ten laatste begin volgende week.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!