Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Stefanie kocht asbestvrij huis, maar vindt toch asbest in de kinderkamer: "Grote gezondsheidsrisico's en financiële kater"

di 8 sep. - 5:39

Maak het maar mee. Stefanie en Tim kopen een huis in Duffel dat volgens de asbestinventaris asbestvrij was. Maar wanneer ze het huis willden renoveren en opfrissen, komen ze voor een onaangename verrassing te staan: in de muren en plafonds zitten wél asbestplaten. En dat zorgt niet alleen voor een gezondheidsrisico maar ook voor heel wat onvoorziene kosten! De asbestverwijdering alleen al kost 8000 euro.
© Unsplash

Plots een kinderkamer vol asbest

Stefanie en Tim kopen een huis om te renoveren. Om zeker te zijn van hun aankoop laten ze een asbestinventaris opmaken. Dat is een een document dat alle asbesthoudende materialen in een gebouw oplijst. Volgens die inventaris van een gerenommeerd bedrijf is het huis zo goed als asbestvrij. Maar wanneer Stefanie het behang in de kinderkamer begint af te trekken, komt ze voor een onaangename verrassing te staan.

“Bij het verwijderen van het oude behangpapier komen er toch wat vreemde grijze muren van achter dat behangpapier te voorschijn. Dat blijken uiteindelijk dus typische asbestplaten te zijn. Elk staal dat we hebben laten testen bevatte asbest: alle scheidingsmuurtjes, het volledige plafond."

Elk staal bleek vol asbest te zitten. Ookde stalen van de kinderkamer.

— Stefanie

Een hele schok voor Stefanie en haar partner Tim. "Daar waren we toch niet goed van, van dat nieuws, want dat betekende dat we toch een gezondheidsrisico hadden gelopen: we hadden dat behangpapier afgestoken en ook al een gat geboord. Die kamer zou de kinderkamer worden van ons dochtertje dat ondertussen ook geboren is. Voorlopig kunnen we daar nog niet mee verder."

Financiële kater

Naast een groot gezondheidsrisico, is het vinden van asbest ook een financiële domper. "Het verwijderen van de asbestplaten zou al komen op 8000 euro, dus dat is echt een serieuze onverwachte kost. En dan zitten we met een kamer die veel meer dan een kleine opfrissing nodig heeft."

Stefanie vraagt zich ook af wat het nut van zo'n asbestinventaris is. "Mijn gevoel bij een asbestinventaris is bijzonder dubbel. Omwille van de gezondheidsrisico’s die we daardoor hadden gelopen en omwille van de onvoorziene kosten die er aankwamen, de vertraging op de werken, dat was echt een onprettig gevoel. Vooral omdat we dachten dat we ons zo goed hadden ingedekt om dat soort zaken niet mee te maken. “

Het verwijderen van de asbestplaten zou al komen op 8000 euro, dus dat is echt een serieuze onverwachte kost.

— Stefanie

"Asbestinventaris is een steekproef"

De redactie van De Inspecteur neemt contact op met Oesterbaai, het betrokken bedrijf uit Aartselaar dat de asbestinventaris heeft gemaakt. Ze geven hun fout toe, maar weten niet precies wat er is fout gelopen.

Peter Nagels van Oesterbaai: "We hebben een bepaald protocol en een bepaalde procedure die we altijd standaard volgen. Als we een woning binnengaan worden bepaalde zaken overlopen. Zichtbare toepassingen worden allemaal bekeken en desgevallend wordt er een staal van genomen. Een schouw die zichtbaar is, een dakbekleding langs de buitenkant die duidelijk zichtbaar is. "

Maar de muren zijn vaak moeilijke gevallen. "Die zijn soms verborgen achter wanden, soms bekleed met behangpapier. De structuur van die verschillende wanden gaan we steekproefmatig in die woning bekijken. In dit geval is er dan toch een kamer die afweek van de standaard van al de rest van de muuropbouw en dat zal dan blijkbaar bij de steekproef niet zijn opgemerkt."

Alles onderzoeken kan niet, zegt het bedrijf, want dan zou je hele muren moeten afbreken."In de meeste gevallen zijn er toch wel heel veel zaken die aan het licht komen door zo'n onderzoek te doen: venstertabletten, lambriseringen, vloerzeilen met een asbestkartonlaag onder." Hij vindt dat het bedrijf niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor de eventuele kosten om het asbest te verwijderen.  

De asbest is niet opgemerkt tijdens de steekproef, maar we kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de verwijderingskosten.

— Peter Nagels van Oesterbaai

Asbestinventaris over twee jaar verplicht, OVAM blijft positief

Een asbestinventaris is vanaf 2022 verplicht voor wie zijn huis verkoopt, als dat huis gebouwd is voor 2001. Zo kan je als koper beter inschatten hoe hoog de kosten kunnen oplopen als je dat asbest wil laten verwijderen, maar ook of je het wel ziet zitten om zo'n huis te kopen.

Maar is zo'n inventaris wel nuttig als er toch nog veel fouten kunnen gebeuren. Volgens Jan Verheyen van de OVAM (de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij) wel. "De asbestinventaris is geen lege doos, het zal mensen echt gaan helpen. Zo krijgen we ook een overzicht van de hoeveelheid asbest die er nog in gebouwen zit. Dat is essentieel als we Vlaanderen asbestveilig willen krijgen. Daar zijn we nu hard aan aan het werk."   

De OVAM werkt momenteel aan de opmaak van een uniform inspectieprotocol, er komen opleidingen en er zal toezicht zijn zodat er in de toekomst ook sancties kunnen volgen. Maar fouten zullen altijd mogelijk blijven. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet