Stefanie was geldezel zonder het zelf te weten: "Plots kon ik niet meer aan mijn eigen rekening"

donderdag 29 april 2021 - 12:00
Anna Shvets via Pexels
"Snel geld verdienen is een illusie, laat je dus niet verleiden om een geldezel te zijn." Met die boodschap willen de banken ons vanaf vandaag nog eens bewust maken van het gevaar van geldezelpraktijken. Te veel jongeren trappen nog in de val, dat blijkt uit de getuigenis die Stefanie deed in De Inspecteur op Radio 2.

Wat is een geldezel?

Geldezels werken als tussenpersonen. Criminelen gebruiken geldezels om via hun rekeningen gestolen geld door te sluizen. Vaak gaat het over geld dat via phishing is verkregen maar er zijn ook andere misdaaddomeinen waar criminelen geldezels inzetten om buitgemaakt geld snel weg te werken. Door geldezels te gebruiken, blijven de criminelen zelf uit het vizier van de politie.

Die geldezels, vaak jongeren of financieel kwetsbare mensen, worden verleid met de boodschap dat zij er zelf ook iets aan zullen overhouden. Ze worden betaald om hun rekeningen ter beschikking te stellen en hun bankkaart uit te lenen. Vaak gebeurt het ronselen aan de schoolpoort, aan bushaltes, stations of via sociale media. In de praktijk blijft de beloofde geldsom in ruil voor die dienst vaak uit. Veel criminelen betalen geldezels uiteindelijk helemaal niks. 

Geldezels worden overal geronseld 

Intussen gaan criminelen op steeds creatievere manieren te werk om geldezels te vinden. Zo werd Stefanie* het slachtoffer van de praktijk nadat ze op zoek ging naar een bijverdienste. Ze wilde graag bijverdienen van thuis uit. 

"Ik vond een website die mensen zocht om bitcoins aan te kopen en ze nadien door te sturen naar een ander bitcoinadres. De website zag er heel betrouwbaar uit. Er stond op wie ze waren, hoeveel tijd je er ging aan spenderen en wat je er mee kon verdienen. Ik moest enkel mijn gegevens en bankrekening invullen en kon starten."

"Het begon allemaal met kleine bedragen maar al na twee dagen liet het flink op. Plots ging het over sommen tot 5.000 euro", zo getuigt Stefanie. 

Toen ik doorhad wat er gebeurd was, voelde ik alleen maar stress en onrust.

Stefanie

Belletje rinkelen

Enkele dagen later werd de rekening van Stefanie geblokkeerd door haar bank, en toen wist ze hoe laat het was. "Plots kon ik niet meer aan mijn rekening. Onrust, stress, me niet goed voelen. Ik wou nog contact opnemen met mijn opdrachtgevers maar plots waren alle berichten verwijderd en was ik geblokkeerd. Ik ben dan meteen naar de bank en de politie gegaan om aangifte te doen. Bij de politie vertelde men mij dat het hoe langer hoe meer voorkomt."

Stefanie had zelf nog nooit gehoord van het fenomeen van geldezels en doet vandaag haar verhaal om anderen te waarschuwen

Tegenwoordig gaan criminelen ook vaak op zoek naar geldezels via Instagram. De personen die de geldezels ronselen pakken uit met chique kleding en hun dure levensstijl in de hoop zo andere mensen warm te maken om zich op te geven om geldezel te worden. 

Niet onschuldig

Wie geldezel is neemt hoe dan ook deel aan criminele activiteiten. Dus ook al heb je zelf niks in de gaten, je riskeert een vervolging en een straf.

 

*Stefanie is een schuilnaam om de privacy van het slachtoffer te beschermen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!