Strooisel op je aardappelen?

maandag 10 maart 2014 - 08:15
Hoe zorg je er voor dat je aardappelen zo lang mogelijk goed blijven? Of wordt dat al gedaan voor jou?

Hoe zorg je er voor dat je aardappelen zo lang mogelijk goed blijven? Of wordt dat al gedaan voor jou?

Marc Goeminne van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt kent verschillende manieren om aardappelen te bewaren en te verhinderen dat ze uitlopers krijgen.

CICP

De meest gebruikte manier is de aardappelen bestrooien met CICP of chloorprofam, een chemische kiemremmer. Het gebruik ervan is in Europese regels vastgelegd. Er mag in de gewassen ongeschilde aardappelen maximaal 10 milligram product per kilogram aardappelen over blijven.

Het meeste residu zit in de schil. Als de aardappelen geschild worden, “vermindert het residu nog eens met factor tien. En als ze worden gekookt, dan daalt het ook nog”. Er blijft dus maar heel weinig van het chemisch strooisel over in de aardappelen die we opeten.

Gekoeld

Alternatieve methodes om aardappelen kiemvrij te bewaren is ze onderbrengen in gekoelde ruimtes tussen de 5 en 7 graden; of ze behandelen met een plantaardig middel op basis van muntolie of karwijolie. Dat is het geval voor biologisch geteelde aardappelen waar geen chemische producten mogen op gebruikt worden.

Sommige aardappelen gaan snel kiemen als ze thuis in de keuken liggen, andere niet. Dat heeft te maken met het soort aardappel, maar vooral met hoeveel strooisel er nog op zit. Aardappelen met weinig residu zullen op kamertemperatuur sneller gaan kiemen.

Sommige warenhuizen stellen strengere eisen dan de Europese normen aan de aardappelverwerkers- of telers. Uit commerciële overwegingen willen ze minder of helemaal geen residu van chemische kiemremmers.

Primeur

Primeuraardappelen worden niet gestrooid. Het is alleen nodig op aardappelen die voor de winter bewaard worden tussen december en juni.

De scheuten aan de aardappelen zelf zijn van nature uit ook giftig. Ze bevatten een stof die natuurlijk in aardappelen aanwezig is. Je snijdt ze dus best weg als je de aardappelen bereidt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!