Sven telt met "telraam" meer dan 1.000 auto's en vrachtwagens in zijn straat

woensdag 13 november 2019 - 10:48
ID/ Jan Van der Perre
ID/ Jan Van der Perre
De Inspecteur van Radio 2 heeft sinds kort een "telraam" aan zijn venster hangen. Die telt al het doorgaand verkeer in de eerder rustige woonstraat in het centrum van de stad waar hij woont. Die telramen hangen intussen bij zo'n 500 burgers, want hoewel we het vaak over mobiliteit hebben, tot nu toe is er weinig zicht op de mobiliteitsstromen in een wijk, gemeente of stad.

Sven woont in de Sint-Andrieswijk van de stad Antwerpen. De onderzoekers van IMEC hebben die wijk uitgeroepen tot "Smart City" en doen er verschillende experimenten. Eén van die onderzoeken wil de mobiliteitsstromen in die wijk in kaart brengen. Want ook al hebben onze beleidsmakers het vaak over verkeer, toch weten ze vaak niet hoe dat verkeer zich precies verplaatst. Of er zijn fragmentarische tellingen waarbij een maand lang het aantal auto's zijn geteld in een straat of het aantal bezoekers van een museum. IMEC wil nu alle tellingen samenbrengen om een echt zicht te krijgen op alle verkeersbewegingen.

Ook voor pakje- en hulpdiensten

Met betere cijfers verspreid over verschillende dagen kunnen niet alleen beleidsmakers aan de slag, er zijn veel meer mogelijkheden. Zo kunnen fietsers op zoek gaan naar een rustigere fietsroute of kunnen pakjesdiensten bekijken of er geen beter moment is om in een bepaalde wijk pakjes te leveren. Ook in realtime zijn er toepassingen. Organisatoren van evenementen kunnen in het oog houden hoe de verkeersdrukte evolueert of hulpdiensten kunnen bij een probleem bekijken hoe zij het snelst ter plaatse kunnen zijn.

Ook al gaat het vaak over mobiliteit, toch hebben we op dit moment geen perfect beeld van de verkeersstromen in onze steden.

Ellie D'Hondt, CityFlows van IMEC

Eerste resultaten 

De eerste resultaten in de straat van Sven zijn toch al behoorlijk fors. Het gaat om een rustige woonstraat met rondom rond alleen maar woonerven die verkeersluw zijn. Toch komen er op een gemiddelde dag 607 auto's, 491 grote voertuigen en 923  fietsers door de straat. Bovendien rijdt ook 1 op de 5 auto's sneller dan 30 en 1 op de 10 zelfs sneller dan 40 kilometer per uur. Er zijn zelfs een aantal voertuigen die meer dan 70 kilometer per uur voorbij zijn huis rijden, net voor ze over een lage verkeersdrempel moeten. Het kleine cameraatje meet enkel bij daglicht. 

En de privacy? 

De camera zet de echte beelden om in vierkanten objecten. Er worden dus geen echte beelden opgeslagen waarop voorbijgangers te herkennen zijn. Voetgangers worden kleinere blokjes, de vrachtwagens de grootste. Er worden dus geen nummerplaten gelezen of wagens van elkaar onderscheiden. Wie ook zo'n telraam aan zijn venster wil, vindt meer informatie op telraam.net

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!