Telefoons en mails van het werk beantwoorden op vakantie, moet dat?

woensdag 26 juni 2019 - 08:50
Moet je dat telefoontje of die email van de baas te beantwoorden als je met vakantie bent? Neen! Je mag gerust afwezig en onbereikbaar zijn tijdens je vakantie.

Onbereikbaar op vakantie

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde KUleuven, is duidelijk.

“Als basisregel geldt: op vakantie wordt je arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst.”

Je hoeft dus niet te werken en je bent ook niet verplicht om de telefoon op te nemen of mails op te volgen tijdens je verlof.

“Praten over deconnectie en het gebruik van digitale communicatiemiddelen tijdens je vakantie is trouwens wettelijk verplicht sinds 9 april 2018” zegt de professor. “Je baas moet het initiatief nemen om het gesprek erover aan te gaan.”

Telefoon uit of telefoon aan?

Sommige werknemers zijn onontbeerlijk voor de goede werking van een bedrijf. Hoe hoger je functie, hoe groter de kans dat je collega’s je nodig hebben tijdens je afwezigheid.

“In dat geval kun je afspreken om toch bereikbaar te zijn”, zegt Godderis. “Je kunt die afspraken mondeling bespreken of eventueel ook schriftelijk vastleggen, als bijlage in de arbeidsovereenkomst.”

Toch komt het er op aan om zo zorgeloos mogelijk van je vakantie te genieten. Daarom adviseert de professor om goeie afspraken te maken.

“Beperkt je bereikbaarheid bijvoorbeeld tot bepaalde momenten tijdens de week. Bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag tussen 19 en 20 u ’s avonds.”

Zo is het voor je collega’s én voor je reisgezelschap duidelijk wanneer er eventueel gewerkt moet worden en komt niet de hele vakantie onder druk te staan.

Out of office

Ook je mailbox hoef je dus niet verplicht te openen tijdens je vakantie. Spreek vooraf toch eens goed door wat de verwachtingen zijn over het opvolgen van emails.

Een duidelijk out of office-bericht kan wonderen doen.

Wil je je contactpersoon én jezelf een dienst bewijzen? Reik dan meteen oplossingen aan.

Bijvoorbeeld “Ik ben met vakantie. Je mail wordt niet bijgehouden. Je kunt je vraag stellen aan mijn collega … “

Op die manier krijgt de ontvanger een oplossing voor zijn probleem en hoef jij geen overvolle mailbox te doorploegen als je terug gaat werken.

Meer tips

Er zijn vele manieren om je smartphone wat vaker aan de kant te leggen. Op reis, maar ook in het dagelijkse leven.

Vind inspiratie op de site van Kop Op!

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!