Test Aankoop waarschuwt voor coronaregeling van Ardennes-Etape

vrijdag 13 november 2020 - 11:35
Photo by Ryan Stone on Unsplash
Test Aankoop kreeg een honderdtal klachten binnen van boze reizigers over Ardennes-Etape, een bedrijf dat vakantiehuisjes verhuurt in Wallonië. De manier waarop zij de coronacrisis aanpakken, doet de wenkbrauwen fronsen.

Ardennes-Etape werkt als bemiddelaar tussen de eigenaar van een vakantiehuisje en de klant die er graag wilt verblijven. Denk maar aan andere bekende platformen zoals Booking.com of Trivago. Dat wil zeggen dat zij instaan voor het administratieve gedeelte van het verblijf: de presentatie van de huisjes, de beschikbaarheid updaten, reserveringen opvolgen, … Terugbetalingen die het gevolg zijn van een geannuleerde boeking gebeuren dus ook via hen.

Telkens wanneer de coronamaatregelen aangepast en strenger worden, zet Ardennes-Etape huurders met hun rug tegen de muur. “We zien dat de tijd die aan de klanten wordt gegeven om te reageren onredelijk kort is”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Wie niet binnen de 48 uur antwoordt met de melding dat zijn of haar bubbel wordt gerespecteerd of dat men een voucher als reiskrediet accepteert, wordt geacht de boeking te laten doorgaan als gepland.” Reageer je dus niet op tijd, dan riskeer je het volledig bedrag van je boeking te moeten betalen. Test Aankoop voegt eraan toe dat Ardennes-Etape klanten ook opdringt om afstand te doen van het beroep op overmacht om terugbetaling van het verblijf te bekomen.

Ingebrekestelling

Volgens Test Aankoop is die manier van werken onwettig. “Eerst en vooral wordt het recht op terugbetaling volledig ontnomen. Vervolgens is er een totaal onredelijke termijn om te reageren op het voorstel tot het uitkeren van een voucher en tenslotte gaat men er automatisch van uit dat de consument afstand doet van het inroepen van overmacht.” Ze benadrukken dat overmacht iets is wat de klanten overkomt en dat dat anders is dan het annuleren van een verblijf. Test Aankoop gaat Ardennes-Etape in gebreke stellen met de boodschap om te stoppen met deze oneerlijke handelspraktijken en sluit eventuele verdere juridische stappen niet uit.

Test Aankoop heeft een speciaal telefoonnummer waar je terecht kan met consumentenvragen over de coronacrisis. Weet wel dat zij jou via dezelfde weg terug kunnen contacteren met de vraag om lid te worden van hun organisatie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!