Test-Aankoop: "Zeg zelf je vlucht niet af, wacht tot de maatschappij dat doet"

dinsdag 31 maart 2020 - 16:43
Photo by Ross Parmly on Unsplash
Veel vliegtuigmaatschappijen wachten lang, erg lang om vluchten af te zeggen. Dat doen ze omdat wie zélf afzegt, geen terugbetaling krijgt.

"Als je zelf annuleert, krijg je inderdaad géén terugbetaling", zegt Simon November van Test-Aankoop. "Sommige maatschappijen wachten daarom, met opzet, héél lang, om een vlucht te annuleren. Er zijn er die zelf annuleren: KLM, TUI enzovoorts. Ze geven dan een voucher maar betalen niet terug. Waar je dan wel mee moet opletten, is dat het ticket dat je dan later met die voucher koopt, duurder kan zijn en dat je dan moet bijbetalen."

Europa?

"Eigenlijk verplichten de Europese regels om terug te betalen. Maar de hele reiswereld ziet sterretjes en probeert die vouchers op te dringen. Die zijn op zich oké als de consument er mee akkoord gaat. Maar je kan die dus weigeren, de Europese regels zijn daarin duidelijk. Je weet niet waar je staat over enkele maanden, misschien werkloos enzovoorts. Iedereen heeft misschien wel redenen on die voucher te weigeren."

Wacht tot de maatschappij afzegt

"Veel maatschappijen zijn onduidelijk over hoe de terugbetaling dan wel kan. Ryanair en Lufthansa bijvoorbeeld. Wat je dus als reiziger best doet, is wachten tot de maatschappij je vlucht afgelast. Doe dat niet zélf. Dan heb je recht op een terugbetaling. Je moet de voucher niet verplicht aannemen", besluit Simon November. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!