Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Thomas Vanderveken: "Ik pleit voor een asbestcertificaat"

ma 25 apr. - 6:20

Vlaanderen werkt aan een plan om asbest af te bouwen. Er wordt daarbij gedacht aan een asbest inventaris voor woningen.
Thomas Vanderveken pleit voor een certificaat dat aangeeft of een woning al dan niet asbest bevat. Thomas getuigde zondag in het Radio 2-programma De rotonde bij Christel Van Dyck over hoe zijn vader overleed aan de gevolgen van longvlieskanker (klik hier om het programma te herbeluisteren). Inspecteur Sven ging meteen aan de slag en onderzoekt of zo'n certificaat dat waarschuwt voor deze kankerverwekkende stof er kan komen.

Veel asbest!

Meer dan 3,5 miljoen ton, zoveel asbest zit er nog in Vlaamse huizen en gebouwen. Gigantisch veel! Zeker als je weet dat asbestvezels kankerverwekkend zijn. De Vlaamse regering heeft daarom aan OVAM - de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij - de opdracht gegeven om maatregelen uit te werken om de hoeveelheid afbest af te bouwen.

Asbest moet versneld weg

Als Vlaanderen niets doet, zal het nog tot 2070 duren vooraleer asbest uit onze huizen en gebouwen verdwenen is. Onderdelen waar niet-hecht gebonden asbest in zit, zijn het gevaarlijkst. Maar ook de materialen waar gebonden asbest in zit zoals dakbekleding, golfplaten of bloembakken zijn niet zonder risico. Ook deze producten zijn aan het verweren waardoor het risisco bestaat dat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
De noodzaak om Vlaanderen versneld asbest-vrij te maken is dus groot. OVAM maakt daarom werk van een actief afbouwbeleid. De bedoeling is dat Vlaanderen tegen 2040 volledig asbest-vrij is.

Asbest inventaris?

Bedrijven hebben al heel lang de verplichting om gebouwen te laten onderzoeken op asbest en die te laten verwijderen. Voor woningen is dat nog niet zo maar de kans bestaat dat het op termijn wél verplicht wordt om asbest aan te geven.

Vlaams Minister van leefmilieu Joke Schauvliege maakt op dit moment werk van een eengemaakt Vlaamse woningattest, een soort identiteitskaart van je woning. Nu zijn er tal van verschillende attesten die je in orde moet maken, dat is niet alleen een grote kost, het is ook een enorme administatieve rompslomp. Een eengemaakt attest zou dat probleem oplossen.

Daarbij wordt er ook gedacht aan een verplichte asbest inventaris. "We zijn op dit moment aan het bekijken of dat idee haalbaar is. Zo"n inventaris vraagt bijkomende onderzoeken in je woning maar tegelijkertijd is een inventaris belangrijk voor de gezondheid. Die afweging maken we op dit moment."

Informeer jezelf

Of die asbest inventaris er nu komt of niet, het blijft belangrijk om zorgvuldig met asbest om te springen. Tot 1998 werd asbest toegelaten als bouwmateriaal. Informeer je dus goed voor je muren, vloeren of iets anders begint uit te breken in een oudere woning.

  • Op de website www.asbestinfo.be vind je ook alle informatie over asbest toepassingen. Op de website staan ook foto's zodat je kan controleren hoe die toepassingen eruit zien.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet