Tip-tap-top zoek de houdbaarheidsdatum op!

woensdag 14 februari 2018 - 11:23
Een kleine ergernis die iedereen al wel eens tegenkomt: je probeert de houdbaarheidsdatum op een product te checken en je kan 'm niet vinden of hij is onleesbaar... Maar ik heb tips voor jou!

De Regels - Europese regelgeving

  • Het lettertype moet minimum 1,2mm groot zijn
  • Behalve op hele kleine verpakkingen, dan moet het lettertype minstens 0,9 mm groot zijn
  • Er zijn geen regels over plaats, kleur & contrast
  • Behalve: de houdbaarheidsdatum moet op een zichtbare plaats staan.
  • Én hij moet duidelijk leesbaar zijn

De Praktijk - Tips! 

Producenten mogen dus zelf kiezen waar en hoe ze de houdbaarheidsdatum aanbrengen. Maar wij vroegen aan een aantal producenten of ze geen tips hebben om de datums gemakkelijker terug te vinden. 

Tip 1: ga op zoek in de buurt van de plaats waar je het product zou open doen

Het is vooral belangrijk dat je de houdbaarheidsdatum kan checken wanneer je het product gaat opeten. Daarom kiezen veel producenten ervoor om de datum af te drukken zo dicht mogelijk bij de plaats waar je de verpakking open doet! 

Tip 2: bij blik staat de datum meestal op de bodem, dat komt door de productielijnen in de fabriek

Blikken en blikjes staan blijkbaar minder vast op de productieband waardoor het moeilijker is om ze goed te draaien om de houdbaarheidsdatum op de juiste plaats op het etiket te drukken. Daarom kiezen de meeste producenten hier voor de bodem. 

Tip 3: als je nog altijd geen houdbaarheidsdatum kan vinden, kijk dan in de buurt waar alle kleine lettertjes info staat

Producenten willen je graag alle wettelijk verplichte informatie in één oogopslag meegeven. Zoek die datum dus zeker in de buurt van de ingrediëntenlijst of de naam van de producent. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!