Tips om je kerstboom langer te laten leven: "Geef je boom zeker 1 liter water per dag"

woensdag 4 december 2019 - 08:13
Koen Es werkt voor de Plantentuin van Meise. Hij deelt zijn tips om je kerstboom fris en levendig te houden tot de komst van de Driekoningen!

Kluit of afgezaagd?

Als je kerstboom nog een kluit heeft, heeft hij zijn kleine wortels nog. “Hierdoor kan hij gemakkelijker water opnemen en blijft je boom langer in leven. Check wel of je kluit een goede vorm/grootte heeft en je niet bedrogen bent door de kerstboomverkoper.” Als de kluit tóch te klein is uitgestoken en je maar weinig kleine bijworteltjes hebt, gaat je boom het zeker niet overleven als je ‘m terug in de volle grond plant. Je kan ook kerstbomen kopen die in een pot, onder de grond, gegroeid zijn.

Een afgezaagde kerstboom moet je, voor je ‘m binnen zet, een klein stukje (1 cm) afzagen. “Zo’n bomen zijn al weken geleden afgezaagd en het uiteinde is opgedroogd. Vergelijk het met snijbloemen waar je ook een klein stukje afknipt zodat ze water beter opnemen.” Speciale staanders voor afgezaagde kerstbomen zijn erop voorzien dat je er wat water in kan gieten. Zeker doen!

Afgezaagde kerstbomen die op een houten kruis getimmerd worden, gaan het snelst hun naalden verliezen. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. “Een heel droge kerstboom is trouwens een gigantisch brandgevaar!”, vertelt Koen.

Water

“De lucht in je woonkamer is heel droog. Je boom verdampt ongeveer 1 tot anderhalve liter vocht per dag, dus zoveel zou je ‘m ook moeten bijgieten.” Geef ‘m ook niet té veel water. Dat gaat je kerstboom niet verdampt krijgen en zo verliest ie zijn naalden.

Locatie

Laat je boom acclimatiseren. “Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je ‘m in de living zet.” Houd ‘m ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen.

Echt of nep?

Of Koen als plantenliefhebber zelf een echte boom zet? Absoluut. “Het is een product van onze horticultuur. Eigenlijk zijn kerstbomen net zoals snijbloemen. Bosbouwers kweken kerstbomen en verdienen daar hun geld mee. Er sneuvelen geen ‘wilde’ bomen.” We mogen ook niet vergeten dat het vervaardigen van plastic kerstbomen voor een gigantische ecologische voetafdruk zorgt. Voel je dus zeker niet schuldig al je kerstboom het niet overleefd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!