Tips om jouw postpakketjes zorgeloos te ontvangen

donderdag 27 juni 2019 - 11:48
Koeriers en postbodes die niet aanbellen en meteen een briefje achterlaten met de boodschap dat je niet thuis bent. Het is een vaakgehoorde klacht, ook bij de Ombudsdient van de Postsector. 12 % van de klachten die zij krijgen over pakketjes gaan over dit specifieke probleem. Maar met de tips hieronder loopt het de volgende keer misschien wel goed.

Inspecteur Sven heeft dit fenomeen deze week onderzocht. Hij bestelde 20 pakketjes en liet ze bij luisteraar Dieter thuis bezorgen. Op één pakketje na werd alles correct en op de juiste dag afgeleverd. Maar zo foutloos loopt het dus niet altijd. Hoe kan je je als consument deze problemen besparen?

Spreek je bezorger eens aan

Koeriers werken met een vaste ronde. Als je regelmatig pakjes bestelt zal je dus vaak hetzelfde gezicht zien. Spreek hen gerust eens aan en maak goede afspraken. Zo weten zij bijvoorbeeld bij welke buurt ze jouw pakketje best afleveren als je niet thuis bent. Of waar ze het mogen deponeren als je er niet bent, achter een struik of plant bijvoorbeeld. 

Kies een moment en een locatie

Heel wat webwinkels bieden de mogelijkheid om heel gericht een tijdstip en locatie te kiezen waar je pakket mag bezorgd worden. Zo kan dat op je vrije dag je thuisadres zijn, of tijdens je werkdag je kantooradres (als dat mag van de baas uiteraard). Bpost gaat het meest ver op dat vlak, bij hen kan je als klant de plek van voorkeur in geven waar zij je pakje dan kunnen bezorgen. Dat kan een buur zijn, een winkel in de buurt of een postkantoor.

Volg je pakketje

Als je pakketje vertrekt bij de koerier krijg ja vaak via mail of sms de boodschap dat je pakketje onderweg is en je het kan volgen. Op die manier weet je dat de levering die dag zal gebeuren, al is dat vaak niet specifieker dan tussen 8 en 20 uur. Koerierdienst DPD is de enige die werkt met een veel striktere tijdspanne. Zij voorspellen 's morgens met allerlei slimme technologie op welk uur jouw pakket zal toekomen zodat je maar één uur moet thuis blijven om je pakket te ontvangen. Als je toch te laat thuis geraakt en het afgesproken uur niet haalt, kan je trouwens makkelijk aan de koerier laten weten of er eventueel een veilige plek is rond je huis waar hij het pakket mag deponeren.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!