de inspecteur
Toma'Muse: de gezondste smaaktest ooit!
ma 16 jul. - 5:00
Het is eens iets anders dan chips, koekjes, drankjes en ijsjes proeven. Een vers product, zonder een etiket dat bulkt van E-nummers en verborgen suikers! Sven was meteen te vinden voor de smaaktest maar vroeg Petra van Stoffels Tomaten wel eerst wat de Toma'muse onderscheid van de andere tomaten.
Niks dan lof
"Zijn frisse en kruidige smaak is heel typerend.", zegt Petra. "Hij heeft de vorm van een grote aardbei en is met zijn bordeauxrode kleur donkerder dan de normale tomaten. Wij horen van onze klanten dat de smaak versterkt tijdens het eten, daarom noemen ze de Toma'muse krachtig en pittig. Hij heeft een knapperige beet waardoor hij perfect geschikt is in een salade of om gewoon zo te eten. Daarenboven heeft hij ook een heel stevige structuur wat hem ook ideaal maakt om in de oven te steken en hem warm te gebruiken, hij valt niet meteen als pulp uit elkaar.
Bij de producent dus niks dan mooie woorden voor de Toma'muse, maar ook mijn proevers zijn vol lof! Lekker en sappig, beetje zoet, mooi vast en niet te plat, heel smakelijk om op tal van manieren te eten.
"Schatjes van tomatjes"
Geen ingrediëntenlijst deze week voor mijn voedingsdeskundige Annick Verween. Al heeft Annick haar huiswerk toch gemaakt en de nodige informatie opgezocht over de Toma'Muse.
Ze start met een ode aan de tomaat in het algemeen. Een groente rijk aan vitamines en mineralen, meer dan 90% water en ook nog eens rijk aan lycopeen, wat een antioxidant is. Verder is ze ook fan van wat kruisingen allemaal teweeg kunnen brengen,denk maar aan het succes van 'snoep'tomaatjes bij kinderen. Zij noemt ze 'schatjes van tomatjes'!
Wat de Toma'muse dan betreft: Daar valt meteen de vorm en kleur op die anders zijn, donkerder rood en een beetje de vorm van een aardbei zoals de producent ook al aangaf. Maar de Toma'muse heeft ook een hoger vitamine C gehalte en een lycopeengehalte dat dubbel zo hoog is als bij gewone trostomaten. Dat lycopeengehalte is dus een antioxidant en het natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Dus hoe roder, hoe meer lycopeen. Leuk weetje: de meeste lycopeen zit niet in tomaten, maar in watermeloen.