Tot welke leeftijd kan ik geld lenen? Op tijd informeren, is de boodschap!

donderdag 11 november 2021 - 08:07
Op latere leeftijd geld lenen om een renovatie of een verhuis te bekostigen? Het kan zeker maar weet dat banken altijd een garantie willen dat je het bedrag kan terugbetalen. En een huis in onderpand geven, is niet altijd mogelijk.

Radio 2-luisteraar Francis is 64 jaar, zijn vrouw is er 65. Het huis waarin ze wonen, is aan het verouderen. Een renovatie dringt zich op. Om de werken te financieren, wil Francis een renovatielening aangaan voor een bedrag van 45.000 euro. Dat lijkt een haalbare kaart maar dat is het niet. Francis vangt overal bot.

Terugbetaling is cruciaal

De leeftijd van Francis en zijn vrouw speelt niet in hun voordeel. Een bank zal altijd kijken naar de leeftijd van een potentiële lener maar dat is niet het enige punt.

Het  probleem is vooral dat Francis en zijn vrouw een beperkte terugbetalingscapaciteit hebben. Veel banken willen dat een lening terugbetaald is voor je 70e. In het geval van Francis en zijn vrouw is dat onmogelijk. Ze zouden elke maand te weinig geld overhouden om van te leven.

"Ik had nooit gedacht dat ik dat bedrag niet zou kunnen lenen". 

Radio 2-luisteraar Francis

Gebruik je hypothecair krediet een tweede keer 

Weinig mensen weten het maar je kan je hypothecaire lening opnieuw openbreken. In principe staat de kredietlijn voor iedereen open tot 30 jaar na het afsluiten van de lening.

Stel je hebt een lening op 20 jaar, dan kan je bijvoorbeeld in het 25e jaar je bank contacteren om te vragen of je opnieuw geld kan lenen. Uiteraard ziet de bank die heropening als een nieuwe lening waardoor je aan het huidige tarief kan lenen. 

Kinderen kunnen in de plaats van hun ouders lenen

Ouders schenken tegenwoordig vaak een woning aan hun kinderen. De ouders behouden in dat geval het vruchtgebruik tot aan hun dood en de kinderen krijgen de blote eigendom. Door die mede-eigendom zouden de kinderen in de plaats van hun ouders de lening kunnen aangaan. 

"Het zal steeds vaker voorkomen dat kinderen geld lenen in de plaats van hun ouders. Maar je kan er creatief mee omgaan."

Professor Bart Chiau

Het lijkt de wereld op z'n kop maar dit soort constructies zullen steeds vaker voorkomen. En stel dat de kinderen de lening aangaan en betalen. Het belet de ouders niks om dat geld maandelijks terug te betalen via een hand-of bankgift."

Informeer op tijd!

Francis botst onverwacht op een muur en hij wil anderen graag waarschuwen: "Ik had nooit gedacht dat ik dat bedrag niet zou kunnen lenen. Ik wil anderen graag waarschuwen om op tijd bij de bank te informeren." 

Informeer daarom op tijd bij je bank welk bedrag je kan lenen en aan welke voorwaarden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!