Treinblog #13 Daar is hij: Francky!

vrijdag 30 november 2018 - 07:15
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Ik heb hem gevonden! Francky D.! Hij die mijn station net houdt. En meer dan mijn station alleen. Hij heeft het met veel liefde gedaan.

Heeft, ja, want Francky is nu met pensioen. Zijn foto staat dan wel nog overal in de stations, maar Francky is niet meer de man die de trappen komt vegen en de vuilnisbakken komt ledigen.

Portretrecht

Hij vindt het niet erg dat zijn foto nog overal staat. 'Ik ben een schoon ventje, ik mag gezien zijn!' Voor de foto moest hij een fotosessie doen bij een fotograaf. Maar het eerste wat hij moest doen, was een document ondertekenen. Dat hij geen vergoeding zou vragen voor zijn foto. Afstand doen van het portretrecht dus. Zijn foto in al die stations, het levert hem niks op. 't Is geen Rode Duivel hé.

Het levert hem wél erkenning op. Van die vele pendelaars die blij zijn dat hun station net is. Trappen vegen, tunnels kuisen, ramen van de wachthokjes poetsen,... Francky en zijn team deden het allemaal. Tot zelfs kapotte deuren en ramen herstellen. Dank u, Francky.

Geen Francky meer

Francky is met pensioen, en werd niet vervangen. De schoonmaak in bepaalde stations wordt door de NMBS uitbesteed aan een externe firma. En die hebben niet zoveel tijd voor een grondige schoonmaak. De trappen zijn wel proper, maar de ramen zullen niet elke week gelapt worden. Francky trekt het zich niet aan. Hij gaat niet elke week alle stations controleren. 't Is voorbij. Gelijk heeft hij.

En Jurgen dan?

Francky hield de stations proper van West tot Oost. Van Poperinge tot diep in Oost-Vlaanderen. Maar in tal van Oost-Vlaamse stations een foto van Jurgen.

'Nochtans was de netheid ook daar mijn verantwoordelijkheid! Maar ja, 't is ne schone jongen, schoner dan ik, dus ze hebben hem daar uitgehangen.' Francky toch!

Francky is ook ne schone jongen. Bedankt, Francky.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!