Treinblog #32 Ai mijn oren

donderdag 6 juni 2019 - 07:46
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Ik ben terug. Ik ben op reis geweest. Ver weg, in de middle of nowhere, in de natuur en de stilte. Vandaag pendel ik weer. In de spits, tussen de mensen en het lawaai. De aanpassing is groot.

Chillen en smoren in het Erembodegembos

Terwijl ik dit schrijf, op de trein van Brussel naar Wervik, zit een meisje keiluid te praten met haar vriend. De trein kraakt en piept. En PONG, daar is de aankondiging. In het Nederlands en het Frans. Met alle haltes. Het zijn er 11.

Zoveel lawaai.

Waarom praat dat meisje zo luid? Wij moeten toch niet allemaal weten dat ze haar vriend 1 dag in de week niet wil zien? Wij moeten ook niet weten dat het Erembodegembos leuk is voor jongeren. Om te chillen en te smoren.

Kunnen ze de veringen, koppelingen of wat dan ook van deze boemeltrein niet eens smeren? Al meermaals heb ik gevreesd dat hij bij een sporenwissel uit elkaar zal vallen. Zoveel gepiep en gekraak!

Met de vingers in de oren

Is er iemand die op een perron in Brussel Centraal kan staan zonder op een gegeven moment zijn oren te bedekken? Wat een hels lawaai maken die treinen. Piepende remmen, schurende wielen, ploffen en knallen. Ik vind het verschrikkelijk. Een collega van mij gaat pas op het laatste moment op het perron staan. Zijn oren kunnen de geluiden niet aan. Ik begrijp hem volledig.

De treinen piepen, ze blazen, ze zuchten, kraken en puffen. Kunnen ze treinen niet stiller maken? Of is de akoestiek in Brussel Centraal zodanig slecht dat alle geluiden versterkt worden? Misschien moet er eens een geluidsstudie komen. Wedden dat de geluidsnorm meermaals overschreden worden? Leg al maar oordopjes klaar voor alle pendelaars.

Stiltetrein

Ik heb er altijd al last van gehad, maar nu nog net iets meer. Omdat ik van een oorverdovende stilte kom. Maar ach, het went wel weer, zeker? De dagelijkse pendelgeluiden.

Al blijf ik pleiten voor stiltewagons. Waar mensen niet luidop praten of bellen, of het niet nodig vinden om een hoofdtelefoon te gebruiken om filmpjes te bekijken. En laat ik dan meteen maar pleiten voor goed geïsoleerde treinen met gesmeerde remmen. Zodat je ook geen vervelend gepiep en geraak hoort.

In elk geval: ik heb genoten van mijn vakantie. En van de stilte. En ik blijf nagenieten. Zelfs met een tetterend meisje naast mij. Op een krakende trein.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!