Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Trouwen zonder een huwelijksakte te ondertekenen: kan dat?

vr 27 sep. - 7:00

Luisteraars Dylan en Laura stapten deze zomer in het huwelijksbootje. Maar op het stadhuis hebben ze geen huwelijksakte ondertekend. Kan dat?

Moeten Dylan en Laura zich zorgen maken? Zijn ze wel effectief getrouwd? "Geen paniek", zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie, "sinds 31 maart zit de burgerlijke stand in een digitaal systeem en worden alle akten, voor huwelijken, geboortes,  ... allemaal digitaal aangemaakt. Je ondertekent niets meer: het is enkel de ambtenaar die de akte nog gaat ondertekenen. Dat gebeurt ook volledig elektronisch. Er bestaan sinds 31 maart dus geen papieren akten meer."

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de nodige controles doen en zal ook op voorhand heel wat documenten opvragen en bekijken. "Hij zal checken of alle wettelijke verplichtingen zijn nagekomen en zal finaal beslissen dat 2 mensen mogen trouwen en gaat dan ook zelf de akte ondertekenen."

Louter ceremonieel

Heel wat koppels vinden het jammer dat dat 'officiële' moment een beetje verdwijnt. "Daarom laten heel wat steden en gemeenten een ceremonieel document ondertekenen door het koppel en de getuigen, als aandenken." Maar juridisch gezien heeft het bekende trouwboekje dus geen enkele waarde.

Bewijzen dat je getrouwd bent is door die digitalisering ook gemakkelijker geworden. "Vroeger moest je naar het gemeentehuis gaan van de plek waar je getrouwd bent om een kopie van je huwelijksakte op te vragen. Dankzij het digitale systeem kan je nu in de gemeente waar je woont een kopie opvragen, aangezien de ambtenaar dat gemakkelijk uit het elektronisch systeem kan halen."

De digitalisering van de burgerlijke stand maakt een einde aan een enorme berg papieren. "De afgelopen maanden zijn ongeveer 6,5 miljoen oude akten naar de nieuwe databank gemigreerd uit 589 gemeentelijke en 102 consulaire registers. Het totaal aantal akten dat sinds 1945 is opgemaakt, wordt geschat op 15 à 20 miljoen. We kunnen alle data ook sneller bekijken en analyseren. Vroeger moesten we weken of maanden wachten op bijvoorbeeld een geboorteakte uit het buitenland. Nu zien we dat in real time binnenkomen." Sinds het nieuwe systeem in gebruik genomen is, werden er al bijna 25.000 huwelijksaktes digitaal aangemaakt. Daar hoort die van Dylan en Laura dus ook bij!

Blanco ondertekenen

Maar wat als de technologie ons even in de steek laat? "Dan kan de ambtenaar altijd terugvallen op een papieren procedure. Dan gaat de huwelijksakte gewoon op papier ondertekend worden door de ambtenaar." En die huwelijksakte kan helemaal blanco zijn. "Vroeger was het zo dat al die aktes elkaar mooi opvolgden in een groot boek. Maar als je op één dag verschillende aktes moest toevoegen, dan werd er een blanco blad getekend waar men naderhand de tekst van de akte op ging plakken zodat de ene akte de andere mooi volgt in het boek." 

Maar hoe weet je dan wat je precies getekend hebt? "De inhoud van zo'n huwelijksakte staat wettelijk vast." Je kan dus altijd op voorhand (of achteraf) een exemplaar opvragen en bestuderen, zodat je zeker weet wat je ondertekent!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet