TUI stuurde al bijna 100.000 vouchers uit

dinsdag 19 mei 2020 - 08:02
Getty Images
Wie zijn pakketreis geannuleerd ziet, krijgt een voucher. Maar sommige klanten van reisorganisatie TUI hebben nog geen voucher gezien, terwijl hun reis wel geannuleerd werd. Heeft TUI een probleem met het uitreiken van die vouchers?

De woordvoerder van TUI, Piet Demeyere, is duidelijk: "er zijn geen problemen met het verdelen van die vouchers". Er zijn wel wat redenen waarom het uitreiken van de vouchers vertraging kan oplopen. "Het zijn nu eenmaal verwarrende tijden."

Vertraging in bepaalde gevallen

"In het begin, in maart, was het een kluwen. Mensen waren al op reis vertrokken, of ze moesten vertrekken maar konden niet, en anderen moesten gerepatrieerd worden. Het was verwarrend en we moesten even uitzoeken wie nu nog een voucher moest krijgen en wie niet." Die vertragingen zijn intussen helemaal weggewerkt. "Iedereen zal een voucher krijgen. Er zijn er intussen al tegen de 100.000 uitgereikt."

Er zijn bij TUI ook een aantal mensen op technische werkloosheid. "Dat maakt het er niet makkelijker op. We moeten met minder mensen werken."

En sommige dossier zijn complex, waardoor de afhandeling manueel moet gebeuren. "We hebben het systeem voor het uitreiken van die vouchers geautomatiseerd. Maar van zodra er iets rond die betaling niet normaal is verlopen, is dat voor zo'n technisch programma een probleem." Als je bijvoorbeeld te veel of te weinig hebt betaald volgens het bedrag op de factuur, of je hebt met vrienden elk een deel van het bedrag apart betaald, dan loopt het systeem vast en moet alles manueel afgehandeld worden. En dat zorgt voor vertraging. 

Reis omboeken

Maryse Derboven gaat normaal gezien begin juli naar Griekenland met TUI. "We betaalden een voorschot van juist geen 1000 euro. Kan ik dan een voucher enkel krijgen voor het voorschotbedrag?"

"Over reizen in juli is er nog geen duidelijkheid," zegt Piet Demeyere, "dus daarvoor kunnen we nog geen voucher uitschrijven. We wachten op een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Wij hebben alle reizen geannuleerd tot 18 juni. Voor alle reizen na die datum is het nog wachten."

Als Maryse niet meer op reis wil gaan, kan ze haar reis zelf annuleren. "Maar dan is het een persoonlijke beslissing, en gelden de algemene annuleringsvoorwaarden." Dat betekent dat ze een deel van haar geld, of zelfs al haar geld, kwijt speelt. "Ze kan haar reis wel omboeken," zegt Piet Demeyere. "Als ze niet in juli op reis wil gaan, kan ze haar reis bijvoorbeeld verplaatsen naar september."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!