Vakantiehuisje gehuurd? Zo krijg je je waarborg terug!

maandag 15 juli 2019 - 14:56
Goede afspraken maken goede vrienden!

Een waarborg in een pure contractuele aangelegenheid. De verhuurder stelt de regels op, beslist hoeveel waarborg er aangerekend wordt en jij als huurder gaat daar mee akkoord. Het is dezelfde verhuurder die na jouw verblijf de woning controleert op schade en al dan niet beslist om kosten af te houden van die waarborg. Dat is een goed systeem, als de eigenaar het eerlijk speelt.

Die garantie heb je als huurder nooit, dus je neemt best een paar voorzorgsmaatregelen. Zo sta je bij een mogelijke discussie sterk in je schoenen.

Check of alles bij aankomst naar wens is. "Staat er in het aanbod bijvoorbeeld dat er een zwembad is, maar blijkt het zwembad niet toegankelijk door onderhoudswerken, meldt dat dan onmiddellijk schriftelijk", zegt Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. "Zorg dat je een bevestiging krijgt van de persoon die aanwezig is. Dat in combinatie met een handtekening en een datum is het begin van een bewijsstuk." 

Laat de verhuurder optekenen wat de zichtbare gebreken zijn wanneer je toekomt in het huisje of appartement. "Merk je later dat er nog bijkomende problemen zijn, maak er dan meteen een foto van. Bel eventueel even naar de verhuurder en stuur daarna een bevestigende e-mail." Je moet de verhuurder altijd de kans geven om de schade te herstellen.

Vraag aan het einde van je vakantie een ondertekende verklaring aan de verhuurder waarin staat dat jij het huisje hebt achtergelaten zoals je het aangetroffen hebt. Vergeet zeker de datum niet! Met die verklaring kan je nadien ook je waarborg terugvragen. Als dat niet gebeurt, stuur je best een ingebrekestelling naar de verhuurder, en eventueel ook naar het platform waarlangs je het huisje hebt gehuurd. 

Als je je waarborg met je kredietkaart hebt betaald, kan je ook proberen om dat bedrag te recupereren via de uitgever van je kaart. Surf naar mijnkaart.be om die betaling te betwisten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!