Vanaf 1 juli kan je je online registreren als orgaandonor: "Ook na je dood kan je voor veel mensen nog iets betekenen"

donderdag 25 juni 2020 - 14:40
Je registreren als orgaandonor wordt vanaf 1 juli 2020 makkelijker. Via het online platform MijnGezondheid kan iedereen zich makkelijk registreren als donor. Dat kondigt minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan bij De Inspecteur op Radio 2.

Eenvoudig en snel

Vanaf 1 juli kan iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden, dat zelf registreren via het nationale gezondheidsportaal Mijngezondheid. "Je moet dus niet langer naar het gemeentehuis. Je kan gewoon met je elektronische identiteitskaart of via de Itsme-app inloggen en onmiddellijk je voorkeuren ingeven", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De BlockHet systeem wordt ook verfijnd. Je zal eveneens kunnen bepalen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals botten of bloedvaten. Tot nu toe kon je dat onderscheid niet maken. 

In ons land is iedereen potentieel donor na overlijden, behalve als hij of zij zich daar expliciet tegen verzet heeft bij leven. In de praktijk nemen artsen echter nooit zomaar een orgaan weg. Als de overledene zijn of haar wil niet heeft geregistreerd, contacteert de arts altijd eerst de naasten om dat na te vragen. Minister De Block: “Daarom is het goed om je voorkeur expliciet te registreren.Op die manier is er geen twijfel mogelijk en vermijd je dat je naasten met die vraag geconfronteerd worden terwijl ze in volle rouw zijn.”

Van hoornvlies tot nieren. Met één donor kan je tot acht mensen helpen.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid

Vier mogelijkheden

Vanaf 1 juli kan je voor vier mogelijkheden apart je voorkeur opgeven.

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals botten of bloedvaten:
    • Gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt
    • Gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen
    • Gebruik voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden.

"Mensen onderschatten hoe belangrijk orgaandonatie is. Met één donorlichaam kunnen we maar liefst acht anderen helpen. Van hoornvlies tot nieren: je lichaam kan voor veel mensen nog een toekomst betekenen, zelfs na je overlijden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!